Diplomácia – Alföldi Róbert megmenti Párizst a Rózsavölgyi Szalonban

2018 szeptember 24. hétfő, 7:31

Hogyan menekült meg Párizs 1944-ben Hitler bosszújától? A Rózsavölgyi Szalon új előadása, a Diplomácia választ ad rá Alföldi Róbert és Sztarenki Pál főszereplésével.

Alföldi Róbert / Rózsavölgyi Szalon: Diplomácia – olvasópróba / Fotó: Gordon Eszter

Párizs, 1944. augusztus 25. A „fény városa” felett még horogkeresztes zászló. Németország ugyanakkor már minden fronton vesztésre áll. Harmincezer fős francia felszabadító hadosztály közeledik. Von Choltitz tábornok csapdába kerül. Mindössze kétezer katonája van, ám ha elveszíti Párizst, a háborút is elveszíti. Hitler parancsba adja neki: aknázza alá és robbantsa fel a francia fővárost. Kétmillió civil élete a tét.

Sztarenki Pál / Rózsavölgyi Szalon: Diplomácia - olvasópróba / Fotó: Gordon Eszter

Sztarenki Pál / Rózsavölgyi Szalon: Diplomácia – olvasópróba / Fotó: Gordon Eszter

Choltitzot ugyan kétely és lelkiismeret-furdalás gyötri, de nem lát más kiutat. Egy órával azelőtt, hogy kiadná a végzetes parancsot, egy titokzatos svéd diplomata, Nordling jelenik meg Choltitz szobájában váratlanul, hogy meggyőzze, és lebeszélje a tábornokot kegyetlen tervének végrehajtásáról. Vitájuk Choltitz döntéséről elkeseredett párbajjá változik.

Rózsavölgyi Szalon: Diplomácia - olvasópróba / Fotó: Gordon Eszter

Rózsavölgyi Szalon: Diplomácia – olvasópróba / Fotó: Gordon Eszter

Mit tegyünk egy kiúttalan helyzetben? Behódoljunk-e az elnyomásnak, ha családunk élete a tét? Mi minden múlik egyetlen emberen? A 20. századi európai történelem egyik legtitokzatosabb története: hogyan menekült meg a meggyötört, összetört Párizs 1944-ben Hitler bosszújától. A Diplomácia feszült lélektani krimi, mely a mindannyiunk számára egyik legégetőbb kérdést járja körül: mit jelent helyesen és emberhez méltóan dönteni az életben.

Rózsavölgyi Szalon: Diplomácia - olvasópróba / Fotó: Gordon Eszter

Rózsavölgyi Szalon: Diplomácia – olvasópróba / Fotó: Gordon Eszter

Alföldi Róbert játssza a svéd konzult. És akit meg kell győznie, hogy ne robbantsa fel Párizst: Sztarenki Pál, aki a német tábornokot, a francia főváros kormányzóját, Hitler bizalmasát alakítja. A további szerepekben Varga Ádám, Sütő András és Bárdi Gergő látható.

Rózsavölgyi Szalon: Diplomácia - olvasópróba / Fotó: Gordon Eszter

Rózsavölgyi Szalon: Diplomácia – olvasópróba / Fotó: Gordon Eszter

Alföldi Róbert és Sztarenki Pál dolgoztak már együtt: Alföldi rendezte Sztarenkit a zalaegerszegi színházban. Most Sztarenki a rendező, ő állítja színpadra a Diplomáciát. Azt mondta az olvasópróbán: noha a darab valós történelmi eseményekre épül, ám olyan morális kérdéseket feszeget az egyén szabadsága, az emberi felelősség kapcsán, amelyek nagyon aktuálisak. Díszlettervező: Enyvvári Péter. Jelmeztervező: Böhm Katalin. Bemutató: október 30. Az előadásra jegyek válthatók online is.