Több mint 8 ezren vásároltak karszalagot az idei Színházak Éjszakájára

2018 szeptember 26. szerda, 13:29

2018. szeptember 22-én a barátságtalan őszi időjárás ellenére 31 színház közel 200 programjára volt kíváncsi 8200 karszalagvásárló a hetedik Színházak Éjszakáján. A Budapest Főváros Önkormányzata támogatásából megvalósuló eseményen egyetlen karszalaggal többek közt nyílt próbákra, közönségtalálkozókra, színházi várossétákra és csak erre a napra összeállított, különleges programokra lehet ellátogatni.

A 2018-as programsorozat napjára beköszöntött a kíméletlen ősz a fővárosba, ám ez sem szegte kedvét azoknak, akik tudják: a kultúra testet-lelket felmelegítő élményt nyújt minden alkalommal. A pesti utcákon hömpölygött a színházszerető közönség, több teátrum előtt órákig álltak sorba a hidegben a műfaj szerelmesei, csak hogy bejuthassanak a kiszemelt programra. Nem csoda, hiszen igazi különlegességekkel várták őket a színházak.

Ebben az évben szintén sokan voltak kíváncsiak a KÉK – Kortárs Építészeti Központ és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet által szervezett színházi várossétákra is. Újdonság volt idén, hogy a színházpedagógia került több teátrum programjának középpontjába, a nézők megismerkedhettek ezzel a fontos szegmenssel, mely ugyanazt segíti elő, amit a Színházak Éjszakája is céljául tűz ki minden évben: szorosabbá fűzi a kapcsolatot alkotók és nézők között. Szintén új elemként a közösségi autómegosztó rendszer, a GreenGo sofőrei transzferekkel szállították a nézőket a színházakba. Jó hangulatban telt az idei afterparty is, melyen a művészek és az értük rajongó közönség szintén együtt szórakozhatott, többek közt a BEKVART, az Ed is On és noÁr zenéjére.

„Nagyon jó érzés, amikor az ember sétál egyik színházból a másikba, és a bőrén érzi azt a zsizsegő jókedvet, ami áthatja ilyenkor a Színházak Éjszakájára érkezőket” – mondta Komáromi György, a Színházak Éjszakája projektvezetője. – Messziről lehetett látni, kik tartoznak legalábbis erre az egy éjszakára egy szoros táborba, hiszen mindenki feltűzte a Színházak Éjszakája kitűzőjét vagy magára tette a tetkómatricáinkat. Az ízlések különbözhetnek, de a színház szeretete egyféle.”

Az idei évben részt vevő színházak: ÁTRIUM, Baltazár Színház, Bethlen Téri Színház, Budapest Bábszínház, Budapesti Operettszínház, Dumaszínház, Erkel Színház, Hatszín Teátrum, Játékszín, József Attila Színház, Jurányi Inkubátorház, Karaván Színház, Karinthy Színház, Katona József Színház, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Magyar Színház, Momentán Társulat, Ódry Színpad I Színház- és Filmművészeti Egyetem, Örkény István Színház, Ferencvárosi Pinceszínház, Radnóti Miklós Színház, Rózsavölgyi Szalon Arts&Café, RS9 Színház, StúdióK Színház, Szkéné Színház, Trafó, TRIP, Turay Ida Színház, Újszínház, Vidám Színpad, Vígszínház.