Hallgatni akartam – Kaszásdűlőn Hegedűs D. Géza Márai-estje

2018 október 02. kedd, 9:06

Márai Sándor műveiből készült Hegedűs D. Géza Hallgatni akartam című estje, amely október 20-án,  19 órakor a 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központban lesz látható.

Hallgatni akartam (foto Szkárossy Zsuzsa)

Hallgatni akartam (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

Hallgatni akartam című művet az Egy polgár vallomásai harmadik, befejező kötetének szánta Márai, 2013-ig azonban az író hagyatékában, kiadatlanul kallódott. A kéziraton 1950 szerepel befejezés gyanánt, vagyis ez a mű tekinthető Márai első emigrációban írt, befejezett művének. Az író maga választotta kezdődátuma az Anschluss, Ausztria 1938-ban történt hitleri megszállása, mely történelmi eseménnyel Márai szerint elveszett a klasszikus Európa.

Hallgatni akartam vallomás egy értékvesztett időszakról, egyben pontos rajza a polgári Európának és Magyarországnak, Hegedűs D. Géza felejthetetlen előadásában.

Az előadás elnyerte 2017-ben a Színikritikusok Díját.

Hallgatni akartam (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

A Márai sok örömet szerez nekem, gyakran mintha az én gondolataim is felerősödnének Márainak köszönhetően. Vele együtt gondolkodva mondom el, osztom meg a nézőkkel. (…) Márai életműve azt bizonyítja, hogy élete végéig távol maradt hazájától. Hogy a mentális térképünkön mi marad meg…? A kulturális és szocializációs folyamat, amibe belenövünk, azt minden porcikánkban őrizzük, visszük magunkkal, de egy életforma, egy műveltség elvesztéséről is beszél. Ez is leszámolás illúziókkal, álmokkal. Öncsalástól mentes, fájdalmas, kemény szövegek. Ilyenkor Márai önmagát sem kíméli, nem menti magát, úgy ábrázolja az elmúlt tíz évet az Anschluss pillanatától 1948. augusztus 31-ig, amikor Ausztrián keresztül Svájcba, végül Olaszországba emigrált, mint aki ennek az évtizednek részese, bizonyos értelemben sztárja is volt” – mesélte az ART7 interjújában Hegedűs D. Géza.

Hallgatni akartam (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

Úgy fogalmazott: “Számomra ez az előadás nem szerep. Vallomás. S akkor tud a legpontosabban megszólalni, ha úgy szólal meg, mintha én beszélnék. Azért választottuk Márai művét, mert úgy gondoljuk, fontos elmondani, hogy úgy szólaljon meg, hogy ez a mi történetünk. Amikor arról beszélnek, hogy ami történt, csak bizonyos társadalmi rétegek, hogy a zsidóság tragédiája, tagadom. Ez az egész magyar társadalom tragédiája. A nincs és a kivérzettség maradt. Visszanézve a múltba azt látjuk, hányszor vérzett ki értelmiségi szempontból is az ország, hány menekülő fázisa volt a történelmünknek. Ettől olyan törékeny, kiszakadt, kilyukadt a társadalom. Az a réteg, amelyik morálisan, szellemileg, víziójában erőt, biztonságot, a megtartását tudta volna adni az itt felnövekvőknek, nincs. Nincs védőháló, nincs immunitás, menekülő múlt van.”

Rendező: Marton László

Jegyár: 1800 Ft