Születésnapi esttel ünnepel a 20 éves Trafó

2018 október 04. csütörtök, 7:00

Színházzal, újcirkusszal, koncerttel és kiállítással ünnepli 20. születésnapját október 16-án a Trafó – Kortárs Művészetek Háza.

A Trafó ajánlója:

Te hol voltál 98-ban, ezen az estén?
És hol vagy most, amikor olvasod?
Ha mindkettőre a Trafó a válasz, akkor,
azt hiszem, szavak nélkül is értjük egymást.
Ha később érkeztél, vagy most jössz először,
akkor, képzeld, 20 évesek lettünk!
Pár hete írtuk valahol; a Ház mindig mozgásban van,
nem áll le egy percre sem.

És tényleg, gondolj bele: egy újcirkusz-csapat a világ másik végén a Trafós előadását próbálja, egy táncművész változat a mozdulatsoron, amit majd itt mutat meg először, valahol megszületik egy Klubos színdarab utolsó sora, egyikünk a Ház felé villamosozik a körúton, valaki más a Galériába lép be, fent az irodából lép ki, készülődik az öltözőben, a műsorfüzetbe ír szöveget, vagy lapozgatja a füzetet.

Te, én, mi, a Ház, mind kellettünk ehhez a 20 évhez, és kellünk a folytatáshoz is, de közben itt van ez a nap – október 16. –, amikor egy pillanatra mégis megállunk, összenézünk a lépcsőházban, aztán sietünk tovább, a Galériába, a Klubba, a Stúdióba, a Nagyterembe, mert mindjárt kezdődik valami!

Gyere, ünnepeljük együtt a 20 éves Trafót!

Az est programja:

16-22h | negyedóránként | Színház, installáció
Heine Røsdal Avdal (NOR): Lyukas doboz

Tölts el egy negyed órát a lyukas dobozban, és egészen különleges élményben lesz részed! Ha szeretnél biztosra menni, ne felejts el bejelentkezni! A programra előzetesen a jegypenztar@trafo.hu emailcímen, valamint a helyszínen lehet regisztrálni.

Hogyan reagálunk az emberi érintésre a digitalizált technológia korában? Hogyan fordítjuk le magunkban szavak nélkül a képek nyelvére? Ezek a kérdések foglalkoztatják a Lyukas doboz alkotóját. Nagyon is aktuális kérdések ezek manapság, amikor egyre inkább a technológia teremtette virtuális helyszíneken és láthatatlan csatornákon keresztül kommunikálunk. A Box with holes, vagyis Lyukas doboz olyan installáció, melyben a „néző” egyedül tölt el egy negyedórát. Fizikai tapasztalat és a technológia együttesen igyekszik transzponálni érzékelését, érzékeit, ezáltal a megszokott kifelé figyelés helyett befelé irányítani figyelmét.

Heine Røsdal Avdal táncos, performer, koreográfus és videóművész útja oslói művészeti tanulmányai utána a nagynevű koreográfusokat és táncosokat nevelő brüsszeli P.A.R.T.S.-ba vezetett. Munkáiban arra keresi a választ, hogy a legújabb technológiai vívmányok hogyan állíthatók az emberi test és a minket körülvevő valóság újszerű érzékelésének, értelmezésének szolgálatába. A Box with holes kísérlet az emberi érintés és az érintés keltette képzetek közti kapcsolat, működési mechanizmus felderítésére.

Koreográfia, videó és performansz: Heine Røsdal Avdal. Előadják: Michiel Reynaert, Krisjanis Sandts, Heine Avdal. Művészeti tanácsadó: Yukiko Shinozaki.

17h | 40’ | Újcirkusz | Külső helyszíneken
Joan Català (ES): Pelat

Aki nyitott szemmel járja Budapest köztereit, nemsokára belebotlik valami nagyon szépbe. Aki pedig egyszer megtalálta, ne engedje el.

Egy fatörzs és egy ember – az izgalmakkal teli mégis költői darab arra vállalkozik, hogy a tánc, a színház és az újcirkusz határait átlépve eltörölje a különbséget néző és előadó között. Rizikós, őszinte, és merész vállalkozás, amit sok megfigyelés előzött meg a testről, a mozgásról, az emberek viselkedéséről és a közösen szervezett mezőgazdasági munkáról. Szép és megható bizalmijáték, egyben közösségi élmény, amire nagy szüksége van ennek az országnak.

Joan Català Barcelonában született, kortárstáncot, fizikai színházat és bohócművészetet tanult. A színpadot egy lehetőségnek látja, ahol tárgyak, emberek és közeg találkozhatnak és összeolvadhat a játék és a munka azokon az eszközökön keresztül, amiket az egyes résztvevők magukkal hoztak. Az utcai, a városi tér érdekli. Ezzel az előadással számos díjat nyert, például a belga Miramiro fesztiválon a szakmai zsűri legjobb utcai előadásának járó érdemét.

Alkotó, rendező és előadó: Joan Català i Carrasco. Művészeti tanácsadó és külső szem: Roser Tutusaus, Melina Pereyra, Jordi Casanovas, David Climent , Pablo Molinero (Los corderos)

Joan Catalá mozgásművészeti kurzust tart október 16. és 18. között Eszközök és Források a Mozgásművészetben – cirkusz, tánc, fizikai színház címmel az Inspirál Cirkuszközpontban. Részletek, jelentkezés itt.

19h | 90’ | Színház | Bemutató
Gondolat Generátor: #mindenkitörténet

A 20 éves Trafó születésnapjára egy történetgyűjtésen alapuló közösségi színházi előadással készült a Gondolat Generátor műhely.

Mit jelent húsz évesnek lenni? Mitől lesz meghatározó ez a kor? Mit várunk tőle? Miért vágyunk vissza? Mit jelent a nyugdíjas tanárnőnek, az érettségiző fiatalnak, a pályaelhagyó zenésznek vagy éppen egy kortárs művészeti intézménynek a saját “húszévessége”?

A hasonló kérdések kapcsán gyűjtött személyes történeteket az azokat mesélőkkel közösen visszük színpadra, kapcsolódási pontokat, közös problémákat és egyéni színeket keresünk, hogy körképet fessünk arról mit is jelenthet két évtized. Az így létrejövő előadás végül nem csak a felnövésről, felelősségvállalásról és szabadságról szól, hanem arról is, hogy mindenki történet.

Játszók: Cseh-Szombathy Márton, Csetri Orsolya, Koszty Andrea, Márta Matild, Papp Katalin, Sulyok Rozi, Szetlik Péter, Szikszai Bálint, Várhelyi Valentina. Dramaturg: Szász Hanna. Konzulens: Kelemen Kristóf. Asszisztens: Elefánti Emma. Csoportvezetők: Szepes Anna és Török Tímea.

Gondolat Generátor: #mindenkitörténet / Fotó: Véner Orsolya

Gondolat Generátor: #mindenkitörténet / Fotó: Véner Orsolya

19h30 | Trafó Galéria
Tárlatvezetés A sötét feltárása c. kiállításon

A sötét hangulatot árasztó kiállítás sok év intézményi tabusítása után olyan művészeket mutat be, akik új és érzéki módon dolgoznak fel misztikus témákat. A spiritualizmus, ami az avantgárd művészet kezdeteikor a modernizmus holisztikus világképének ugyanolyan tartópillére volt, mint a tudomány legújabb vívmányai, ma újra előtérbe került. Csakúgy, mint az animizmus, melynek előretörése a kortárs művészetben egyértelműen rezonál azokkal a poszt-humán elméletekkel, amelyek a tárgyakat is új perspektívában és érzékiséggel láttatják velünk.

A kiállításon látható lesz Pauline Curnier Jardin Grotta Profunda c. filmje, ami többek között szerepelt a 2017-es Velencei Biennálé központi kiállításán is. Curnier Jardin a Pireneusok barlangjaiban forgatott extravagáns mozgóképes alkotása Soubirous Szent Bernadett vallásos látomásaiból indul ki. A művész műveinek középpontjába előszeretettel állít misztikus nőalakokat és a performativitás különböző formáival is kísérletezik. A cseh Anežka Hošková festészeti praxisa mellett performatív installációkkal jelentkezett az elmúlt években. A Trafóban számos szimbólummal átszőtt textil munkáit mutatja be ezúttal. A Borsos Lőrinc művészpáros Daniel Hüttlerrel együttműködésben készült munkái az alkímiában megjelenő Homunculus figurát és Hermész alakját állították a fekete színnel kapcsolatos kitartó vizsgálódásaik középpontjába. Bolla Szilvia pedig rejtélyes organikus nonfiguralizmusba hajló plexi objektjével lepi meg a kiállítás látogatóit.

20h30 | Zene
Anima Sound System

Kísérleti zene, világzenei techno, kortárs jazz, punk, irodalom és a sajátosan értelmezett videokunst határmezsgyéjén járja körül életművének emblematikus szerzeményeit a jubileumát ünneplő Trafóban az idén negyedévszázados, az örök nyughatatlan Prieger Zsolt által vezetett Anima Sound System.

A speciális műsorhoz különleges vendégek is csatlakoznak: Porteleki Áron, Mushu Israel, Grencsó István, Kiss Árpád, Telma Lincoln, Henri Gonzo, Bujdosó János, a Deep Glaze szólistái, Kovács Zoltán az Elefántból, Molnár Ervin ütőhangszeres, stílus-skatulyák nélkül, a nyitottság jegyében. Tradíció és jövőkutatás, gospel és elektronika, Bob Dylan vallásos dalai és ipari zajkeltés, népzene Afrikából és jazz Erdélyből, ’68, Igaz szerelem és erre az alkalomra időzített dalbemutató

20h-23h | Fényinstalláció
Mátrai Erik: Spektrum fal