Egy különleges nap – Filmklasszikus kerül színre Egri Katival, Dobó Katával és Réti Barnabással

2018 október 11. csütörtök, 7:00

Az olasz mozi klasszikusát Sophia Loren és Marcello Mastroianni párosa tette feledhetetlenné, az Egy különleges nap most először látható Magyarországon november 10-én a Hatszín Teátrumban Iványi Árpád rendezésében, Dobó Kata, Réti Barnabás és Egri Kati szereplésével.

Dobó Kata / Egy különleges nap / Fotó: Hatszín Teátrum

Dobó Kata / Egy különleges nap / Fotó: Hatszín Teátrum

Ajánló a darab elé:

Róma, 1938. május 8. különleges nap a fasiszta Olaszország népének, hiszen ezen a napon látogat a Führer Mussolinihez. Antonietta, a nagycsaládos háziasszony egy véletlen folytán megismerkedik a szomszédban lakó titokzatos férfival, Gabriele-vel, akiről nyugtalanító pletykák keringenek. A két kétségbeesett, magányos ember ekkor még nem sejti, hogy találkozásuk örökre megkérdőjelezi mindazt, amiben addig hittek és aminek a világot és önmagukat látták. Ettore Scola filmklasszikusa az olasz mozi műremeke, mely 1977-ben aratott világsikert Sophia Loren és Marcello Mastroianni főszereplésével, a Legjobb Idegennyelvű Film Oscar-díjára jelölték, ugyanebben a kategóriában elnyerte a Golden Globe-ot és a Cézar-díjat. Magyarországon először kerül színpadra, Iványi Árpád rendezésében.

Ettore Scola az olasz filmművészet kiemelkedő alkotója volt, akinek filmjeiben példaképe, Vittorio de Sica hatása vált meghatározóvá, olyan kortársak és alkotótársak mellett, mint Fellini és Pasolini. Az említett rendezőkkel Scola többször együtt is dolgozott, és mivel forgatókönyvíróként kezdte pályáját, filmjeire jellemzőek a jól megírt, gazdag párbeszédek, amelyek a legjobb színműírók drámai dialógusaihoz méltó jeleneteket eredményeznek, kitűnő alkalmat adva a színészek számára a játékhoz. Az Egy különleges nap amellett, hogy máig kultuszfilm, egy nagyon mély és megindító kamaradráma két emberről, amely nem véletlenül kívánkozik színpadra.

A Scola özvegye, Gigliola Fantoni által írt színpadi változatot régóta játsszák nagy sikerrel a nyugat-európai színpadokon, többek közt Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban. Magyarországon egy különleges, új változat kerül színpadra Iványi Árpád és Réti Barnabás átdolgozásában, akik a történetben elsősorban az univerzális emberi értékekre és problémákra helyezték a hangsúlyt, amelyhez a történelmi kor, a fasizmus és a politikai légkör csak hátteret nyújt. A darab fő kérdése a magány és a szeretetnélküliség, az identitás keresése, a társadalom elvárásaival szembeni lázadás, hogy az egyén megtapasztalhassa valódi önmagát címkék és szerepek nélkül. Két olyan ember találkozása áll a történet középpontjában, akik-ahogy mindannyiunk-valakikké váltak a világban való túlélés érdekében, valódi önmagukat azonban csak az egymással való kapcsolat és a pillanatokban való létezés mutatja meg számukra. A nap úgy válik különleges nappá számukra, hogy egymás megismerésén túl önmagukhoz kerülnek közelebb, ami olyan erőt ad számukra egy kilátástalan helyzetben, ami örökre megváltoztatja az életüket. A találkozásban az olasz virtus mellett a sebezhetőség és az erotika is megjelenik, amit a két színész párosa tesz a színpadon erőteljessé.

Egri Kati / Egy különleges nap / Fotó: Hatszín Teátrum

Egri Kati / Egy különleges nap / Fotó: Hatszín Teátrum

A szereplőkről:

DOBÓ KATA SOPHIA LOREN LEGENDÁS SZEREPÉBEN

Dobó Kata egyértelmű jelölt volt a túlterhelt, boldogtalan, hatgyermekes háziasszony, Antonietta szerepére. A film kiemelkedő színfoltja volt Sophia Loren karrierjének, de a színpadi előadás alkotóinak nem volt szándéka, hogy a forrást másolja. Mégis olyan magyar színésznőt kerestek, aki amellett, hogy hiteles tud lenni a megtört asszony szerepében, mégis eleganciát sugároz és elleplezhetetlen női vonzerővel bír. Dobó Kata alakja hűen idézi az olasz mozidívát, mégis egyéni hangokkal gazdagítja Antonietta karakterét.

Sophia Loren amellett, hogy kitűnő színésznő és mozicsillag, divat- és stílusikon is volt, egy kor máig feledhetetlen szexszimbóluma. Dobó Kata a 90-es évek magyar szexszimbólumából ért elismert színpadi és filmszínésznővé, míg számos nemzetközi divatmárka és szépségápolási termék hivatalos arcaként is ismert. Egy tervezett fotózás alkalmából megidézi Sophia Loren legendás lookjait, míg a színpadon megmutatja saját Antoniettáját.

RÉTI BARNABÁS HAT ÉV LONDONI KITÉRŐ UTÁN TÉR VISSZA A MAGYAR SZÍNPADRA

Mastroianni híres szerepében láthatjuk viszont Réti Barnabást, aki immár sokadszor dolgozik együtt Iványi Árpáddal, akivel a nagy sikerű Tortúra c. Stephen King-produkcióban alkottak először együtt, amely kicsi underground előadásból nőtte ki magát a Karinthy színpadára. Barnabás hazánkban az RTL Barátok közt c. sorozatának révén vált ismertté, melyben évekig alakította Szeibert Erik szerepét. Kevésbé közismert, hogy mindemellett független színházi társulatokat vezetett és rendezett is. Mivel a színészmesterséget New Yorkban is tanulta, máig rendszeres közreműködője nagy nemzetközi filmprodukcióknak (pl. Csodálatos Júlia, Z világháború, Mission Impossible – Titkos nemzet).

Hat éve Londonba költözött, ahol végigjárta a külföldre költöző fiatal magyarok kálváriáját. Keményen dolgozott, miközben tudatosan építette nemzetközi színészkarrierjét. Több főszerepet játszott a kamera előtt, illetve tovább képezte magát színészként, és a olyan sikeres amerikai mesterekkel dolgozott, mint Anthony Meindl, több hollywoodi sztár trénere, akivel máig jó barátságot ápol. Nemzetközi filmszerepeiben együtt dolgozott többek közt Tom Cruise-zal, Brad Pittel, Anette Benninggel, Bruce Greenwooddal, Eddie Redmayne-nel és más sztárokkal, valamint Szabó Istvánnal, Peter Greenaway-jel, Marc Forsterrel és más rendezőkkel. Londoni munkáiból kiemelkedik Agatha Christie Gyilkosság az Orient Expresszen c. krimijének rádiójáték változata, az angol Amazon bestsellere, melyben Andrényi gróf szerepét játszotta olyan ismert brit művészek mellett, mint Sophie Okonedo, Tom Conti és Rula Lenska. A létező lengyel gyilkost és regényírót, Krystian Balát játszotta a Sky Killers c. sorozatának pilotjában, a Three Dots and a Dash c. független, még bemutatásra váró angol krimiben pedig a főgonoszt, az orosz maffiafőnököt alakítja. Színészi munkái mellett színészeket tréningezett és amerikai produkciók castingjába is besegített.

Hat év után tér vissza a hazai színpadra Gabriele, a fasizmus társadalmából kitaszított, homoszexuális rádióbemondó szerepében, emellett a magyar változat szövegírójaként is részt vesz a produkcióban.

Dobó Kata, Réti Barnabás / Egy különleges nap / Fotó: Hatszín Teátrum

Dobó Kata, Réti Barnabás / Egy különleges nap / Fotó: Hatszín Teátrum

EGRI KATI, A TÖRTÉNET KULCSFIGURÁJA – EGYSZERŰ HÁZMESTER VAGY A POKOL KÜLDÖTTJE?

Egri Kati egy olyan legendás magyar színészgeneráció képviselője, akiknek munkáit az egész ország élvezhette a régi Magyar Televízió filmjei, tévéjátékai és színpadi közvetítései jóvoltából. Felejthetetlen alakításai színpadon és filmen a magyar kultúra örökös részei, ahogyan szinkronszerepei is. A Jászai-díjas színművész alakítja a különös és fenyegető házmesternő, Poleta szerepét. A karakterről keveset tudunk meg a történetből, csak annyi bizonyos, hogy özvegyasszony és elkötelezett szolgálója a hatalomnak. Kétértelmű megjegyzéseiből következtetve azonban még ezt is megkérdőjelezhetjük. Annyi bizonyos, hogy veszedelmes, és valahol afféle túlvilági alak, mint egy fekete varjú, akinek megjelenése rossz előjel, kulcsai pedig nem tudni, hogy a menny vagy a pokol kapuit nyitják… Látszólag rövid megjelenései különös baljós hangulatot teremtenek, figurája a magyar változatban többdimenziós, erős hangsúlyt kap, nem pusztán mellékszereplőként erősítve a két főhős kettősét.

Premier: 2018. november 10., Hatszín Teátrum