Újra látható a Vőlegény Kovács Patríciával és Szabó Kimmel Tamással

2018 október 12. péntek, 8:26
Újra látható a Belvárosi Színházban az Orlai Produkció és a Szentendrei Teátrum Vőlegény című előadása. A darabot október 14-én tekinthetjük meg legközelebb.

Szép Ernő a legnagyobb zsonglőr, kötéltáncos, illuzionista a magyar irodalomban. A Vőlegény pedig az egyik fő attrakció. Az első felvonás szédítően kavargó burleszk, a második krimiszerűen izgalmas szerelmi párbaj, mely egyszerre gyöngéd és tébolyultan erotikus, és mindennek tetejében egy fogorvosi székben játszódik. Vigyázat, az érzéstelenítés elmarad!

“Novák Eszter ösztönös, jól eltalált arányokkal építi e két főszereplő köré a többiek pontos, örömből és tehetségből táplálkozó karakterjátékait. Ahogy Mariska (Tóth Ildikó), Kornél testvére “hídként” egyensúlyozik, moderál a szerelmesek és a szülők között, az csak még inkább jótékonyan emeli ennek a az “életre-halálra” menő tragikomédiának azt a belső izzását, centrifugális erejét, mely erő, izzás nélkül ez a Szép Ernő-darab csak a falusi művelődési házak félhomálya számára lenne előadható. Pont ugyanilyen jól eltalált a másik Kornél-testvér megfelelni, alkalmazkodni és a saját hangját, énjét megtalálni vágyó Zolikája (Hevesi László), mert az ő játéka nélkül is elbillenne  ez az ily módon remekül “kiegyensúlyozott” előadás”  – írta kritikájában a Pótszékfoglaló.

“Novák Eszter rendező anyanyelvi szinten érti és beszéli Szép Ernő színpadi nyelvét. Ezt azonnal érezhetjük a Szentendrei Teátrum és az Orlai Produkciós Iroda Vőlegény című előadásán a városháza udvarán. Leginkább a darabban is remekül megírt libikóka üthet minket jól arcul. Mégpedig, hogy a szerelem és a pénz hajszolásában hol felülre kerülünk, és amikor azt hisszük, hogy már nyerő pozícióban vagyunk, akkor aztán egy pillanat alatt átkerülhetünk a vesztesek közé. Persze kérdés, hogy ki is számít ma nyerőnek és ki vesztesnek” – áll a Népszava kritikájában.

ELŐADÁS IDŐPONTOK: