A tribádok éjszakája – Kiss Csaba rendezését mutatja be a Pinceszínház

2018 október 14. vasárnap, 7:00

Október 19-én mutatják be Per Olov Enquist darabját a Pinceszínházban Kaszás Gergő és Györgyi Anna főszereplésével.

Kiss Csaba / Pinceszínház: A tribádok éjszakája - olvasópróba / Fotó: Somfai Sándor

Kiss Csaba / Pinceszínház: A tribádok éjszakája – olvasópróba / Fotó: Somfai Sándor

A Pinceszínház ajánlója:

Különleges darab.

Valóság és fikció, érzelem és szexualitás, fájdalom és szerepjáték kavarog benne. Per Olov Enquist drámája már megjelenésekor heves indulatokat váltott ki, ugyanis a Női Egyenjogúság évében 1975-született darab a nőgyűlölettel vádolt jeles svéd író August Strindberg válásáról szól. Nyíltan, nyersen, néha szókimondóan állít színre olyan tabukat, mint a leszbikus vonzalom, a női alkoholizmus, a házasságon belüli lelki erőszak. Életrajzi hitelességgel, de ugyanakkor rengeteg humorral, groteszk játékossággal.

Györgyi Anna / Pinceszínház: A tribádok éjszakája - olvasópróba / Fotó: Somfai Sándor

Györgyi Anna / Pinceszínház: A tribádok éjszakája – olvasópróba / Fotó: Somfai Sándor

Minden szinten válságban az élet: egy bukott házasság után vagyunk, a színpadon egy bukott darab próbái zajlanak épp. Strindberg írta, felesége és annak szerelme-szeretője játssza. De Enquist igen jó érzékkel kerüli a „híres ember-drámák”, a kitalált lélektani spekulációk csapdáit. Játéka a szerelemről, a férfi és a nő közötti harcokról, a méltóságról, a kiszolgáltatottságról, emberi élethelyzetekről szól.

Élveboncolás színházi eszközökkel. Egy sörraktárnak használt színpadon. Valahol Koppenhágában. Az előző századforduló idején. Kortárs játék örök szerepekkel.

Kaszás Gergő / Pinceszínház: A tribádok éjszakája - olvasópróba / Fotó: Somfai Sándor

Kaszás Gergő / Pinceszínház: A tribádok éjszakája – olvasópróba / Fotó: Somfai Sándor

A Pinceszínház további évadáról:

Szeptember 21-én tartották a Pinceszínház idei első bemutatóját, A Herner Ferike faterját. A színházban nagy sikerrel játszott A Gézagyerek párdarabját Börcsök Enikő állította színpadra Kaszás Gergővel, Borbiczki Ferenccel és Lázár Balázzsal a főszerepben. A Vígszínház színművésze a Színház- és Filmművészeti Egyetemen rendezett már vizsgaelőadást, de ez volt az első alkalom, hogy pályatársait, kollégáit instruálhatta színpadon. Börcsök Enikő az előadás ismertetésekor elmondta, hogy megérintette Háy János darabja, mert a szereplői olyan dolgokról gondolkodnak, amikről mások nem, és kimondják, amiket mások nem mernek kimondani.

Juhász Réka / Pinceszínház: A tribádok éjszakája - olvasópróba / Fotó: Somfai Sándor

Juhász Réka / Pinceszínház: A tribádok éjszakája – olvasópróba / Fotó: Somfai Sándor

A harmadik premierre az év végén kerül sor. Varga Bence, a Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves rendező szakos hallgatója állítja színpadra Georges Feydeau Őnagysága megboldogult című bohózatát. A darab szövege, története könnyen fogyasztható, de mégis súlyos valóságalapja van – mesélte az évadnyitón a rendező. Az egyfelvonásos bohózat bonyodalmát egy késés, az ebből fakadó sértettség adja, és azt láthatjuk majd, hogy egy reális helyzetből hogyan alakul ki valami igazán szürreális. Az eredetileg négyszereplős darabot három szereplővel játsszák. Az előadást a Szentendrei Teátrummal közösen mutatják be.

Pinceszínház: A tribádok éjszakája - olvasópróba / Fotó: Somfai Sándor

Pinceszínház: A tribádok éjszakája – olvasópróba / Fotó: Somfai Sándor

2019-ben érkezik a Maria Callas, görög származású operaénekes életéről szóló monodráma, a Mesterkurzus Méhes László rendezésében, Kútvölgyi Erzsébettel. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő 2006-ban, a Miskolci Nemzeti Színházban már játszotta ezt a monodrámát. A Mesterkurzust követően mutatják be Balázs Ágnes kortárs magyar írónő Meghallgatását Gáspár András rendezésében, Murányi Tündével és Kálid Artúrral a főszerepben. A darabot röviden csak úgy jellemezték, hogy ez a “jelenetek egy színészházasságból”. Az évad utolsó premierje a Mi történt Baby Jane-nel? című thriller színpadi adaptációja lesz, a rendező Kovács Gábor, az egyik főszerepet pedig Börcsök Enikő játssza majd jövő tavasszal.

Gömöri András Máté, Juhász Réka, Kaszás Gergő Györgyi Anna / Fotó: Somfai Sándor

Gömöri András Máté, Juhász Réka, Kaszás Gergő Györgyi Anna / Fotó: Somfai Sándor

Per Olov Enquist: A tribádok éjszakája

August Strindberg Kaszás Gergő
Siri von Essen Györgyi Anna
Marie Caroline David Juhász Réka
Viggo Schiwe Gömöri András Máté

Díszlettervező: Szakács Ferenc
Jelmeztervező: Horváth Jenny
Súgó: Fitos Réka
Ügyelő, kellékes: Bali V. Gergő
Rendezőasszisztens: Zakar Ági
Rendező: Kiss Csaba

Bemutató: 2018. október 19. – Pinceszínház