Előadás egy rendőrségi közlemény nyomán – Interjú Markó Róberttel

2018 október 16. kedd, 8:02

A KV Társulat 2016. őszén olvasta fel a Terike & Irén című új, kortárs színdarabot a Trafóban. A szakmai- és közönségsiker arra ösztönözte a társulatot, hogy a munkát folytatva egész estés előadást csináljanak belőle.

A darab ősbemutatójára 2018 tavaszán a Mozsár Műhelyben került sor.  Az előadás monológokból és jelenetekből álló szövegét Markó Róbert rendező a társulat improvizációi alapján Enyedi Éva dramaturggal együttműködve írta.

Terike & Irén

-Mi az előadás előtörténete? Megkeresett Téged a KV Társulat, Te találtad a témát?

Régóta kerestük a lehetőséget, hogy együtt dolgozzunk a lányokkal, Száger Zsuzsával és Urbanovits Krisztivel. Amikor megszületett maga a felkérés, több kortárs dráma is felmerült, de végül mindegyiket elvetettük. Ekkor jött szembe velem egy rendőrségi közlemény, amelyben az állt, hogy 2016 augusztusában két idősödő hölgy magát NAV ellenőrnek álcázva próbált póthajhoz jutni egy belvárosi fodrászszalonban. Elolvastam a hírt, és egyből azt éreztem, hogy ez lesz az a történet, amivel foglalkoznunk kell. Részint a témája miatt, részint azért, mert éppen két színésznőnek kínál kiváló szereplehetőséget.

-Először elkészült az előadásszöveg, amit felolvasószínház keretén belül bemutattatok. A történet szívszorongató, kedves, humoros… valóban sok mindent lehet benne találni…  Mi volt az, ami arra motivált, hogy kidolgozd az anyagot és írj belőle egy színpadi szöveget?

Ezt írtam Zsuzsának és Krisztinek a hírt olvasva: „Igazából őrületesen el tudnálak képzelni titeket H. Lászlóné és V. Mária szerepében. Csodálatos, abszurd történet, egyben mélységesen drámai okok lehetnek azok csak, amik két nőt ilyen cselekedetekre visznek rá”. Ezek az okok érdekeltek elsősorban.

Markó Róbert / Fotó: Trokán Nóra

-A szöveg már a színészekkel együtt gondolkozva, a színészek improvizációiból született? Hogy képzeljünk el egy próbát? Hogy építetted fel a szituációkat? Mennyire láttad előre, mi fog megszületni?

Az első változatot (aminek egyébként Szárazsampon volt a címe) teljesen önállóan írtam, ezt véleményezték a színészek, és ennek a darabnak a jeleneteire improvizáltunk első körben. Az improvizációk egyre újabb témákat, jelenetötleteket szültek, amelyeket Nagy Orsolya dramaturggal rendeztünk össze. A felolvasószínházi változat szerkezete tulajdonképpen követte az eredeti darab pikareszkszerkezetét, de jelentősen több és jobb helyzetet tartalmazott, mint az eredeti darab. A szakmai közönség véleménye, visszajelzései alapján bővült tovább a Terike és Irén a tavaly tavaszi ősbemutatóig – Némedi Árpád és Markó-Valentyik Anna fregolizza végig a „további szerepeket”. A végső változatban már az ő improvizációik, valamint Enyedi Éva dramaturg munkájának eredménye is szerepel.

-A zene is hangsúlyos a darabban. Milyen dalok ezek? Milyen zene illik ehhez az előadáshoz?

Már a legelső vázlat megírása közben éreztem, hogy zenei betétekkel kell megtörnünk a szkeccsszerű jelenetekből építkező előadást. A hetvenes évek táncdalait választottam, részint azért, mert passzentosnak érzem Terike és Irén ízléséhez, részint azért, mert ezek nagyon igényes zeneiségű, szövegű, kiváló humorú , egy-egy állapotot igen pontosan megfogalmazó szerzemények. Az előadásban szinte belső monológokként, egy-egy állapot vagy helyzet sűrítményeként jelennek meg ezek a zenék.

Terike & Irén

-Az előadás műfaja budapesti road-movie. Ez mit jelent?

Lényegében azt, hogy a két főszereplőt, Terikét és Irént a teljes fővároson keresztül végigkövetjük őrületes cselekedeteikben. Egy-egy budapesti helyszín megemlítése máris segít meghatározni a miliőt, a hangulatot a néző számára, miközben az ismerős helyszínek a színpadi helyzeteket is ismerőssé teszik a közönségnek.

Író: Markó Róbert és a KV Társulat
Rendező: Markó Róbert
Dramaturg: Enyedi Éva
Szereplők: Markó-Valentyik Anna, Némedi Árpád, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina
Díszlet-jelmez: Michac Gábor
Zenei vezető: Némedi Árpád

Következő előadás: október 19. PÉNTEK, 19:30

Mozsár Műhely