Lackfi posztok a Mozsár színpadán Grisnik Petrával és Magyar Bálinttal

2018 október 16. kedd, 7:00

Október 26-án debütál a Mozsár Műhelyben a Lackfi János posztjait és verseit újszerű módon színpadra alkalmazó előadás, a Netentúli történetek – ezt blogozd ki! A kétszereplős jelenetfüzér alapját a költő internetes írásfolyama adja. Az előadás rendezője Korcsmáros György, a szereplők Grisnik Petra és Magyar Bálint, a zeneszerző pedig Alpár Balázs.

A Nagymező utcai játszóhely a „Színház újragondolva” mottó jegyében különleges darabokkal bővíti a budapesti színházi kínálatot. Őszi bemutatóik közül az egyik legizgalmasabb és mediális szempontból is leginkább aktuális a Netentúli történetek – ezt blogozd ki! c. előadás.

Lackfi János, József Attila-díjas költő, író, műfordító a facebook oldalán 2017-ben indított el egy MINDEN NAPRA EGY SZTORI elnevezésű, kalendárium jellegű írásfolyamot. A Mozsár Műhely felkérésére Korcsmáros György rendező ezekből a bejegyzésekből a mai világunkat, a különböző típusú párkapcsolatokat, a kommunikáció problémáit, egymás megértését illetve meg nem értését bemutató, szórakoztató jelenetfüzért szerkesztett. A bemutató a rendező első munkája a Mozsár Műhelyben.

A két főszereplő, Grisnik Petra és Magyar Bálint már az első olvasópróbán megtalálták a közös hangot. A darab a Fugato Orchestra vezetője, Alpár Balázs által különböző stílusokban megzenésített Lackfi-versekkel válik kerek egésszé.

Az előadásban 9 vers és 25 blogposzt hangzik el. „A versek és a jelenetek együttesen olyanok, mint a torzított tükrök” – mondja Korcsmáros György rendező. „Felsejlik bennük a valóság, de a költő szemszögén keresztül az életünk néha elborzasztó, néha elgondolkoztató, de mindig vicces visszásságait tükrözik vissza. Lackfi írásaiból azokat a pixeleket próbáltam egységes darabbá összegyúrni, melyek az olvasáskor a leginkább magával ragadtak” – teszi hozzá.

Az előadás egyik dalához video is készült.
Éneklik: Györfi Anna és Scheich Dávid a Fugato Orchestra énekesei. Zeneszerző, billentyű: Alpár Balázs

Lackfi János szövegeiben mindig valami fontosat kíván átadni, legyen az apró, ellesett életkép vagy érzés. A szavakkal mesterien bánik, mégis világosan és egyértelműen fogalmaz. Azonban facebook bejegyzések színpadi adaptációjára kevés példa létezik. „Nem számítottam rá, hogy ennyire frappánsan és ügyesen oldják meg az adaptációban rejlő kihívást” – mondja Lackfi János„Tulajdonképpen össze nem illő szövegekből kelnek életre egy pár kapcsolatának különböző fázisai, kicsit groteszken és mégis természetesen. Jól működnek a szövegek, szórakoztató az előadás” – teszi hozzá.

A darab a Mozsár Műhely saját produkciója. Megyeri Léna produkciós vezető elmondása szerint a felkéréssel a Mozsár Műhely azon törekvéseit szerették volna erősíteni, hogy minél több kortárs ősbemutatót vigyenek színre. A kortárs magyar írók munkái kezdettől fogva fontos szerepet játszanak a színház életében, az új bemutató pedig abban is követi az induláskor kijelöl irányvonalat, hogy a hagyományostól kicsit eltérő produkciót kínál a nézőknek. A MINDEN NAPRA EGY SZTORI történetei hamarosan könyv formájában is megjelennek, ami különleges aktualitást ad az októberi bemutatónak.

Szereplők: Grisnik Petra, Magyar Bálint

Zene: Alpár Balázs (Fugato Orchestra)

Rendezte: Korcsmáros György