A megmentő – Újra látható a Láthatáron Csoport előadása

2018 október 21. vasárnap, 15:29

A Láthatáron Csoport új előadása A megmentő újra látható október 24-én 19.00-tól a B32 Kultúrtérben. Előadás után a női szerepmintákról lesz beszélgetés szakemberek bevonásával.

Apánk attól fél, hogy a hülye Nagyanyánk természetét örökölte, mert az orra is pont akkora, mint az Anyósáé, akit gyűlöl. Ijedten súg össze rokonokkal és barátokkal, és a saját Anyukájával, akinek a drágalátos fiacskája, miközben a Mama a csótányokat hajkurássza a kórházi ágy körül. Szóval ilyen az, amikor végre eljön a várva várt gyermek, a drága testvér, akit lelkesen beígértek, hogy jaj de jó lesz, a Megmentő, aki majd gondoskodik arról, hogy végre ne legyek egyedül, hogy ne váljék belőlem elkényeztetett egyke, eltorzult nárcisztikus személyiség, hogy kigyógyuljak a hiúságból és az önzésből! Közben meg Anyám ordítva fekszik, veszélyeztetett terhesen, és átkokat szór az egész családra, a férfiakra, a disznóvágásra, a kommunizmusra, és erre az egész kurva világra, amibe kizárólag a nők kell szüljenek! (Kincses Réka: A megmentő)

Ebben a történetben a testvér az, akit nem vártunk, akit nem akarunk, aki azért jön, hogy elfoglalja a helyünket, hogy kiszorítson a megszokott világunkból. A testvér idegen, és csúnya, nagy az orra, és problémás, agresszív, és nem akar beilleiszkedni, mert ami nekünk jó, azt ő utálja, és tönkre akarja tenni.

A megmentő címü darab két lánytestvérről szól, nevük Náná és Malvin. De feltünnek a szülők is, a tanítónéni, a pszichiáter és néhány furcsa barát….


Az előadás után beszélgetés lesz a nők neveléséről, szerepmintáiról és azok transzgenerációs átadásáról, valamint a női és férfi párkapcsolati narratívák különbözőségéről. Puskás Pannival (újságíró, Üvegplafon), Artner Szilviával (egykori Tűsarok alapító), Majoros Andreával (klinikai szakpszichológus és családterapeuta) és az előadás alkotóival.

író: Kincses Réka 
rendező: Szabó Veronika
szinészek: Feuer Yvette és Alida Bevk
llátvány és jelmez: Palánki Hedvig
zene/hang: Somló Dávid
fény – és hangtechnika: Batta Gábor
produkciós asszisztens: Homokay Eszter
producer: Láthatáron Csoport