A szökés – ’56-os hősről szól Orosz Ákos monodrámája

2018 október 23. kedd, 13:45

Gérecz Attila költő történetét adja elő október 23-án a Vígszínház Házi Színpadán Orosz Ákos. Csuja László rendezővel egy olyan pesti srác lélekrajzát vitték színre, akit a hatalom nem tudott megtörni. A monodráma hosszú idő után kerül színre újra.

Gérecz Attila 1956. november 7-én halt hősi halált a Klauzál tér mellett. A Rákosi-rendszerben politikai okokból bebörtönözték, ekkor kezdett verseket írni. Írásainak legfontosabb erénye az, hogy testközelből érezhető, milyen volt a korszakban börtönben lenni.

Orosz Ákos előadásában ismerhetjük meg 2018. október 23-án a Vígszínház Házi Színpadán a költő nem mindennapi történetét. A darab központi motívuma Gérecz 1954-es szökése a váci börtönből. Átuszva az áradó Dunát, régi szerelménél keresett menedéket, akinek új kedvese elárulta, így ismét elfogták, és sötétzárkát kapott.

Orosz Ákos A szökés c. darabban / Fotó: Vígszínház

Orosz Ákos A szökés c. darabban / Fotó: Vígszínház

Az előadás első fele a szökés folyamatáról szól, míg második része arról, hogyan küzd meg a börtönben magányosan a kudarccal és árulással. Hogyan képes a börtönben a költészet segítségével életben maradni, s végül eljutni abba a létállapotba, hogy hinni tudjon az életben és a szabadságban. Gérecz Attila költészetét a Kádár-rendszer elhallgatta, így máig lappang az irodalmi köztudatban.