Tartuffe – Molière darabjával folytatódik a József Attila Színház beavató sorozata

2018 október 26. péntek, 11:25

A Tartuffe Quintus Konrád rendezésében november 19-én látható a József Attila Színházban.

József Attila Színház: Tartuffe / Fotó: Kállai- Tóth Anett

József Attila Színház: Tartuffe / Fotó: Kállai- Tóth Anett

A József Attila Színház ajánlója:

„A középiskolai irodalomórák legnagyobb kihívása – tanár és diák számára egyaránt! – elfogadtatni és elfogadni, hogy az úgynevezett klasszikusok tényleg izgalmas remekművek. Ha megértjük ezeket az alkotásokat, nem csak megszerethetjük őket, de akár legégetőbb, a minket itt és most leginkább izgató kérdéseinkre is választ kaphatunk. Meggyőződésem, hogy az életünk lesz jobbá, ha értő szemmel, füllel és lélekkel fordulunk azokhoz az alkotásokhoz, amelyeket jóízlésűnek tudott és szavahihető elődeink remekműveknek tartottak. Vagy bizonyosodjunk meg arról, hogy nem volt igazuk, de erre a következtetésre is úgy jussunk el, hogy alaposan megismerjük, minden részletében kivesézzük az adott művet. Középiskolás korban – hiszen kimondva-kimondatlanul ezt a korosztályt és iskolázottsági szintet célozza meg a beavató színházi előadások döntő többsége – egy jól sikerült előadás revelatív erővel képes hatni, s a felfedezés öröme vagy az elutasítás megélése életre szóló élménnyel ajándékozhat meg.”
KARSAI GYÖRGY: „GERTRÚD, TAKARODJ!”
Beavató színházi Bánk bán a József Attila Színházban
2016. december, Színház.NET

József Attila Színház: Tartuffe / Fotó: Kállai- Tóth Anett

József Attila Színház: Tartuffe / Fotó: Kállai- Tóth Anett

Karsai György szavainál mi sem tudnánk jobban összefoglalni beavató előadásaink lényegét. A 2018/2019-as évadban is repertoáron tartjuk meglévő klasszikusainkat: Oidipusz-nyomozás, Rómeó és Júlia, Bánk bán, János vitéz.

Lévén mi is voltunk gimnazisták, vannak emlékeink arról: az iskolai színházlátogatást sokan a lógás legkellemesebb formájának tartották. Felnőtt fejjel ezen szeretnénk változtatni. Bebizonyítani az egykori gyerekkori énünknek és a még felgyorsultabb világban élő fiataloknak: színházba járni, olvasni, tájékozottnak lenni jó. Éppen ezért Beavató színházi sorozatunkban egy újabb világirodalmi gyöngyszemet mutatunk be: Molière: Tartuffe.

József Attila Színház: Tartuffe / Fotó: Kállai- Tóth Anett

József Attila Színház: Tartuffe / Fotó: Kállai- Tóth Anett

A darab főszereplője, Orgon, a jómódú francia polgár, anyjával, Pernelle asszonnyal együtt egy látszólag mélyen vallásos, cselszövő kalandor, Tartuffe befolyása alá kerül. Tartuffe színleli az erkölcsösséget. Kenetteljes modorán a családtagok hamarosan átlátnak, de Orgont és anyját nem tudják meggyőzni arról, hogy a férfi egy csaló. Hogy végül Tartuffe vagy a család győzelmeskedik-e, nem áruljuk el azoknak, akik még nem olvasták Molière klasszikusát, azt azonban igen: ebben az esetben sem szokványos feldolgozásra számíthat a néző. Előadásunk középpontjában az a feszegető kérdés áll, hogy egy gyerek a szülőknek mondhat-e nemet; vagy őszintén visszajelezhet-e egy barát, hogy a másik tévúton jár. Hogyan tarthatunk tükröt egy, csak a maga igazát meghalló ember elé, és védhetjük meg szeretteinket önmaguktól? A kérdésre Tartuffe történetén keresztül Quintus Konrád rendezése ad választ a József Attila Színház színpadán.