Bozótmély – A Lumen első bemutatójára készül a Trojka japán témájú darabjával

2018 október 27. szombat, 7:00

November elején új darabbal jelentkezik a Trojka Színházi Társulás a Lumen Kávézóban. Akutagava Rjúnoszuke A bozót mélyén című novelláját dolgozzák fel, ebből a műből született Kuroszava A vihar kapujában című filmklasszikusa is.

 

Mátrai Lukács Sándor és Bárnai Péter / Trojka Színházi Társulás: Bozótmély - próba / Fotó: Bokor Krisztián

Mátrai Lukács Sándor és Bárnai Péter / Trojka Színházi Társulás: Bozótmély  / Fotó: Bokor Krisztián

Az alkotók ajánlója:

„Nemegyszer világosabban látni abban, aki hazudik, mint abban, aki igazat mond.
Az igazság, mint a fény, vakít. A hazugság, mint a szép alkonyat, minden tárgyat érvényre juttat.” /Albert Camus/

Mátrai Lukács Sándor és Bárnai Péter / Trojka Színházi Társulás: Bozótmély - próba / Fotó: Bokor Krisztián

Mátrai Lukács Sándor és Bárnai Péter / Trojka Színházi Társulás: Bozótmély  / Fotó: Bokor Krisztián

A Lumen és a Trojka Színházi Társulás együttműködésének eredménye a társulat idei első bemutatója, Akutagava Rjúnoszuke A bozót mélyén című, 1922-ben megjelent novellájának új színpadi adaptációja. Az O. márkiné és az Anna Karenina után újabb elbeszélés adaptációjával kísérletezik a társulat – ezúttal pedig a modern japán novella megteremtőjének egyik legismertebb és legrejtélyesebb alkotását választotta alapanyagul. A szöveget a produkció dramaturgja Cseh Dávid fordította eredeti nyelvről, és ő jegyzi a Bozótmély című színpadi változatot is. A bemutató helyszíne a Lumen Kávézó.

Mátrai Lukács Sándor, Nagy Dóra és Bárnai Péter / Trojka Színházi Társulás: Bozótmély - próba / Fotó: Bokor Krisztián

Mátrai Lukács Sándor, Nagy Dóra és Bárnai Péter / Trojka Színházi Társulás: Bozótmély/ Fotó: Bokor Krisztián

A történet a középkori Japánban játszódik, és egy rejtélyes bűnesetről szól: a császári főváros melletti hegyekben, egy sötét bozót mélyén megölték egy fiatal házaspár férfi tagját, a szemtanúk és gyanúsítottak ellentmondó vallomásaiból pedig úgy tűnik, lehetetlen eldönteni, valójában ki volt a tettes. A szereplők közül valaki biztosan hazudik. A kérdés csak az, hogy kinek – és miért.

Akutagava szerint hiábavaló a minket körülvevő valóságban egyszerű igazságokat keresnünk – azok ugyanis gyakran kicsusszannak a kezeink közül. Ez a probléma foglalkoztatta a Trojka alkotóit is, amikor saját megfejtéseiket keresték a próbafolyamat során. A három főszerepben Nagy Dórát, Mátrai Lukács Sándort és Bárnai Pétert láthatja a közönség, kisebb szerepekben pedig feltűnik Natalie Dimanovski és Soós Attila is.

Mátrai Lukács Sándor és Bárnai Péter / Trojka Színházi Társulás: Bozótmély - próba / Fotó: Bokor Krisztián

Mátrai Lukács Sándor és Bárnai Péter / Trojka Színházi Társulás: Bozótmély / Fotó: Bokor Krisztián

A produkció jelmezeit Szlávik Juli készítette, a látványért Lakatos Márk felel. A Bozótmély zeneszerzője Petrik György, a színészek munkáját nagyban segítette Hábermajer Gábor szamuráj mester. A rendező: Soós Attila társulatvezető.

A bemutatóra 2018. november 3-án, a második előadásra november 5-én kerül sor 19:00 órakor a Lumen Kávézóban (Bp 1085 Horánszky u. 5.) Jegyrendelés: trojka.jegy@gmail.com.