Szentivánéji álom – Budapesten a Soltis Lajos Színház

2018 november 01. csütörtök, 13:57

November 4-én és 10-én a MU Színházba érketik a Soltis Lajos Színház előadása.

Ajánló a darab elé:

Van egy ismerős – ismeretlen vidék, egy mágikus zóna, ahol mindenre megvan a lehetőség. Az ember többet mer, a gátlások föloldódnak, titkos vágyak nyernek kifejezést, és a mindennapi élet történései szürreális mesévé alakulnak át.
Te azt mondod: álom – én azt mondom: színház. Megérint. Belemerülsz. Elsodor. Mint a szerelem.
Amíg tart, mindent lehet, megszűnik a valóság.

De ha egyszer felébredsz – el tudsz számolni mindennel, amit ebben a különös birodalomban csináltál?

A Vaol.hu így ajánlja az előadást:

“A lendületes társulat a klasszikus mű Nádasdy Ádám-féle, korszerűbb fordítását vette alapul, majd Sándor Júlia dramaturg jóvoltából még ezen is csavarintottak egyet. Így teszik a mai közönség számára még inkább befogadhatóvá a négyszáz évvel ezelőtt megfogalmazott sorokat. Mint mindig, most is célul tűzik ki maguk elé, hogy a nézőt kimozdítsák a klasszikus színházi helyzetből, vagy ahogy a darab rendezője, a Színművészeti Egyetemen tanuló Nagy Péter István fogalmaz, meglepetésekkel fogják bombázni a megszokott befogadói attitűdöt. A darab középpontjában mi más is állhatna, mint a szerelem, ám ez a soltisosoknál nem is meglepő módon egybecseng a színház, a színházcsinálás iránt érzett szerelemmel. A Shakespeare-darab erre kitűnő alapot ad a mesteremberek buzgólkodásainak folyamán, s a celldömölkiek a műnek épp ezt a vonalát, a színházcsinálást állítják a koncepció középpontjába. Hiszen itt, Celldömölkön talán példa nélküli műhelye van az amatőrből profizmus felé tartó teátrumi törekvéseknek.”
Interjúrészlet – „Idegrendszeri szimbiózisban dolgoztunk”:
Beszélgetés Nagy Péter Istvánnal és Sándor Júliával – KútszéliStílus.hu (Turbuly Lilla)
Celldömölktől a Vas utcáig, Szentivánéjtől a Bakkhánsnőkig

Juli, te hogy érezted magad, amikor a Szentivánéji kapcsán bekerültél ebbe a közegbe?

S.J.: Tudtam, hova megyek, de nem ismertem a társulatot, addig csak a Vaknyugatot láttam tőlük. Ennek ellenére hamar otthon éreztem magam. Nem szeretek idegen emberek szájába írni, ezért is volt fontos, hogy megismerjem őket, és erre a vönöcki nyári tábor, ahol rögtön nagy dózisban kaptam mindazt, ami a Soltis, különösen jó alkalom volt. Nagyon befogadó közösség, kezdettől úgy kezeltek, mintha oda tartoztam volna.

Mindezt azért is fontos volt elmondani, mert ebben az előadásban nagyon erősen benne van maga a Soltis Lajos Színház is. A mesteremberek itt kulturális közfoglalkoztatottak…

N.P.I.: Igen, a celli színházcsinálás volt a kiindulópontunk, ezért volt fontos, hogy Juli megismerje ezt a közeget. Az egész egy nagy alkotói önvallomás nemcsak a magam, de a társulat részéről is. Hogyan lehet szerelemből, a semmiből színházat teremteni. Ezért nálunk a mesteremberekkel kezdődik az előadás, a színház előterében, és velük is végződik. Közhelynek hangzik, de talán az előadásban nem lett az: itt a színház iránti szerelem valahogy összefonódik a Szentivánéji szerelmekkel. Ezt a színház a színházban keretet aztán össze kellett hozni a darabban érvényesülő álomlogikával, az alvás-ébrenlét közötti határátlépésekkel. Ebben pedig a Titánia – Oberon kapcsolat ábrázolása a kulcs, akiknek mindenekelőtt az emberi vonásait szerettem volna hangsúlyozni. Kicsit emlékeztetnek a görög istenekre: ugyanolyan gyarlók és kicsinyesek, mint mi, csak sokkal nagyobb tétekkel játszanak.

Teljes interjú itt.

William Shakespeare: Szentivánéji álom
Rendezte: Nagy Péter István e. h.
Dramaturg: Sándor Júlia
Fordította: Nádasdy Ádám
Théseus / Oberon Pesti Arnold
Hippolyta / Titánia Nagy Zsuzsi
Pukk / Philostratus Boznánszky Anna
Égeus Nagy Gábor
Hermia Marton Merédesz
Heléna Hajba Beatrix
Lysander Tóth Ákos
Demetrius Piller Ádám
Tetőfi Péter Gregorich Bálint
Tompor Miklós Bruckner Roland
Sipák Ferenc Piller Ádám
Lavórfalvyné Fodor Lili
Vinkli Tóth Ákos
Kórász Róbert Pesti Arnold
Dezső Gregorich Domonkos
Zenész(ek): Gregorich Bálint, Gregorich Domonkos, Gregorich Zsófia
Díszlettervező: Tóth Cecília, kivitelező: Marton Miklós, Mészárics Róbert
Jelmez: F. Szórádi Szilvia
Technikus: Kovács László, Csula Emil
Nov. 4. vasárnap 16:00 Mu Színház, Feszt Fest – Jegyvásárlás
Nov. 10. szombat 20:00 Mu Színház – Jegyvásárlás