Francia rúdugrás – 7 éve a színpadon a szextett

2018 november 10. szombat, 14:37

A Francia rúdugrás című darabot Mohácsi István írta, az ősbemutató előtt felolvasószínházi formában találkozhatott vele először a közönség. Ez Pécsen történt lassan tíz éve, amikor is akkora sikere volt a felolvasónak, hogy rendhagyó módon újra és újra megtartották, a nézők pedig töretlen lelkesedéssel hallgatták. Talán kimondhatjuk, hogy ekkora sikere nem volt még olyan magyar darabnak, amit be sem mutattak, csak felolvasták. Ilyen előzményekkel született Budapesten a most hét éves előadás, melynek szereplői: Herczeg Adrienn, Urbán Tibor, Pál András, Felhőfi-Kiss László, Kovács Patrícia és Szabó Vera.

Herczeg Adrienn, Kovács Patrícia

Herczeg Adrienn, Kovács Patrícia

A történet szerint a szexuál-pszichológus guruhoz egy viharos éjjelen két fiatal pár érkezik, hogy rendbe tegyék szétesőben lévő házasságukat. A keresztül-kasul bonyodalmas ötöshöz nemsokára egy vadító hatodik is kapcsolódik, így áll össze a szextett. Egy sodró lendületű, és még fülledtebb erotikájú komédia a párkapcsolatokról, a szex titkos szabadkőműveseiről, magáról a szexről… és talán még az is kiderül, hogy milyen küzdősport is a francia rúdugrás. Az előadás az Orlai Produkció és a Manna közös produkciójaként 2011. november 11-én került először a Centrál Színház kisszínpadára. A hét év alatt több fesztiválon is járt az előadás szerte az országban Szegedtől Zalaegerszegig, és többször visszatapsolta őket a debreceni nagyerdei színpad közönsége is.

Kovács Patrícia, Pál András

Kovács Patrícia, Pál András

„A darab a mai nézőnek íródott: nagyon hasonlít a tévés sitcomhoz: az egyik vicc követi a másikat, a dramaturgiája gyors és sodró lendületű. Ezzel a technikával el lehet érni, hogy a tévéhez szokott néző egy másodpercig se unatkozzon. A humor rettentő fontos ahhoz, hogy a szexuális témákat-problémákat tényleg elegánsan, de valahol mégis húsbavágóan tudjuk kezelni. Ténylegesen minden embert érintő problémákról van szó, és azt szeretném, ha mind a két nem magára ismerne: nagyon fontos, mind a nők, mind a férfiak rájöjjenek, hogy nincsenek egyedül. Hogy mindezt ne sok feszengő néző előtt tudjuk elérni. Ezért kell a humor: de nem a vaskos, alpári, polgárpukkasztó humor, hanem épp ellenkezőleg: az elegáns és finom, a majdnem kimondott és mégsem mesterkélt – azaz a mindenki által elfogadható humor” – mondta a darab írója és rendezője, Mohácsi István.

Urbán Tibor, Herczeg Adrienn

Urbán Tibor, Herczeg Adrienn

Az évek alatt az eredeti szereposztás csak örömhírek miatt változott, Herczeg Adrienn kisfia születése miatt Bodor Gyöngyinek adta át a szerepét egy évre, Kovács Patríciát kislánya születésekor Fodor Annamária váltotta. A Francia rúdugrást már több mint 120 alkalommal játszotta már az alkalmi társulat. A bemutató hetedik évfordulóját a Hatszín Teátrumban ünnepli a Francia rúdugrás csapata, november 11-én két előadással is kedveskednek a közönségnek 16 és 20 órakor. A szerencsés nézők a színházi élmény mellé egy francia krémest vagy egy pohár francia pezsgőt is nyerhetnek, sőt a szereplőkkel is találkozhat a közönség az előadások után.

Urbán Tibor, Szabó Vera

Urbán Tibor, Szabó Vera

Mohácsi István:
FRANCIA RÚDUGRÁS
szextett két részben

Roskovics Ákos: Pál András
Ráth Zsuzsa: Herczeg Adrienn
Goldmark Ernő: Felhőfi Kiss László
Csemegi Kati: Kovács Patrícia / Fodor Annamária
Bíró Gyula: Urbán Tibor
Székács Anikó: Szabó Vera

Rendező: Mohácsi István
A rendező barátja: Róbert Gábor
Díszlet: Fodor Viola
Jelmez: Remete Krisztina
Asszisztens: Láng Zsuzsa
Produkciós vezető: Gáspár Anna