Ítél a nép – Dokurevü készült a Stúdió K-ban

2018 november 10. szombat, 8:20

Kiss Ferenc annak a színészkamarának volt az elnöke, amelyet azért hoztak létre, hogy végrehajtsa a szakma “zsidótlanítását”. A színész bizonyos értelemben csupán a kor elvárásainak tett eleget: nem ölt, nem kínzott meg senkit, egyszerűen “csak” kiszolgálta a rendszert, amely munkát, megbecsülést, és pozíciók garmadáját biztosította számára. Bűn, vagy túlélési taktika belesimulni az éppen aktuális rendszerbe? E kérdés nyomán készült a Stúdió K Színházban az Ítél a nép című dokurevü.

A Stúdió K ajánlója:

A második világháborút követően a háborús- és népellenes bűntettekkel gyanúsítottak ügyét egy különleges intézmény, a népbíróságok vizsgálták. A népbírák a politikai pártok által delegált, jogi végzettséggel általában nem rendelkező személyek voltak. Feladatuk közé tartozott olyan élet-halál kérdésekben is döntést hozni, mint például a korszak jelentős színészének – többek között a Nemzeti Színház, a Színművészeti Akadémia és a zsidótörvényeket kiszolgáló Színészkamara vezetőjének -, Kiss Ferencnek az ügyében.

Kiss Ferenc bizonyos értelemben csupán a kor elvárásainak tett eleget: nem ölt, nem kínzott meg senkit, egyszerűen “csak” kiszolgálta a rendszert, amely munkát, megbecsülést, és pozíciók garmadáját biztosította számára.

Bűn, vagy túlélési taktika belesimulni az éppen aktuális rendszerbe? Meddig tart kiszolgálni az eszméket, és honnantól épülnek be azok az egyén személyiségébe? Megteheti-e, feladata-e egy korszakos színésznek, hogy politikailag állást foglaljon és elfogadja a felkínált pozíciókat? És vajon mennyiben jellemzi az igazságszolgáltatást a bosszúállás-, és mennyiben a megtörtént események feldolgozásának szándéka?

Ezen kérdések és továbbgondolásuk nyomán készült a Stúdió K Színházban az Ítél a nép című dokurevü.

Kiss Ferenc a negyvenes években / Fotó: Magyar Nemzet

Kiss Ferenc a negyvenes években / Fotó: Magyar Nemzet

Játsszák:
Homonnai Katalin, Lovas Dániel, Nyakó Júlia, Sipos György, Spilák Lajos, Tabi Orsolya

Élőzene: Darvas Kristóf / Benkő Dávid

Összeállította: Boronkay Soma, Fabacsovics Lili, Simányi Zsuzsanna
Konzulens: Kékesi Zoltán, Zombory Máté
Dramaturg: Boronkay Soma, Fabacsovics Lili
Jelmez: Pallagi Melitta
Díszlet: Bojti Erzsébet
Rendezőasszisztens: Vajdai Veronika
Rendező: Simányi Zsuzsanna

Köszönet: Horváth Csaba, S. Lukács Miriam, Ónodi Lívia, Lukács Gábor, Balázs Anna, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Kamondi Ági, Varga Vanda
Külön köszönet: Doma Petra

Előadás időpontok:
2018. november 16. (péntek) 19:30 – BEMUTATÓ
2018. november 18. (vasárnap) 19:30
2018. november 25. (vasárnap) 19:30
2018. december 1. (szombat) 19:30
2018. december 9. (vasárnap) 19:30
2018. december 22. (szombat) 19:30