Új főszereplővel ismét az Újszínház műsorán az Ex

2018 november 10. szombat, 14:06

Nagy Lóránt alakítja I. Sanchót az Ex című vígjátékban, amely újra látható az Újszínház műsorán.

Nagy Lóránt a Gárdonyi Színház lenkey c. előadásában / Fotó: Gál Gábor

Nagy Lóránt a Gárdonyi Színház lenkey c. előadásában / Fotó: Gál Gábor

Az Ex egy olyan királyról szól, aki megunja az uralkodást és ki akar szállni az életéből – mondta el Dörner György, a színház igazgatója az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában. “Szerb Antalnak nagyon intellektuális humora van, Rejtőéhez hasonló” – fejtette ki Nagy Lóránt színművész. Elmondta, hogy a darab főszereplője nem érzi jól magát a bőrében és szeretné máshol kipróbálni magát, de a végén rájön arra, hogy a világ, amibe ő beleszületett és az a szerep, amit ő kapott Istentől azt nem hagyhatja figyelmen kívül és nem kerülheti el a sorsát. Az Exet az augusztusban elhunyt Kerényi Imre rendezte.

“Sajnos naponta érzem Kerényi Imre hiányát, éppen ezért a következő év második bemutatója a Kerényi-féle Passió lesz, az általa és a Rossa László zenével írt változatot fogjuk megcsinálni Nagy Viktor rendezésében” – fűzte hozzá Dörner György.

A Ex története szerint egy király megunja a magas tábornoki gallért és azokat a korlátokat, amelyek őt a közönséges halandóktól elválasztják. Forradalmat szervez maga ellen, és otthagyja ősei trónját. Mivel azonban semmihez nem ért, szélhámos lesz.

Szerb Antal 1942 és 1943 között A. H. Redcliff angol írói álnév mögé rejtőzve jelentette meg a darab alapját képező regényét, majd nem sokkal később Ex címmel vígjáték formájában újra feldolgozta a történetet.

Forrás: MTI, Színház.org