10 – Székely Csaba darabját rendezi Sebestyén Aba a Radnótiban

2018 november 12. hétfő, 10:05

Megtartotta Székely Csaba: 10 című színművének olvasópróbáját a Radnóti Színház. A darabot Sebestyén Aba állítja színpadra december 22-i bemutatóval. A Bánya-trilógiával híressé vált erdélyi drámaíró legújabb színdarabját a tízparancsolat ihlette, amelyet a Radnóti Színházban láthat először a közönség.

10 című dráma tíz magányos ember történetét meséli el úgy, hogy – akárcsak egy bűnügyi sorozatban – fokozatosan bomlanak ki egymáshoz fűződő viszonyaik, lassan tárulnak fel egymás sorsát keresztező életútjaik.

Mind a tízen megszegnek egy bibliai parancsolatot, elkövetnek valamilyen bűnt. De vajon mindenki bűnös, aki bűnt követ el? Székely Csabát sokan a „magyar Martin McDonaghként” emlegetik, és ebben a művében sem hazudtolja meg önmagát: a súlyos kérdéseket a rá jellemző fekete humorral ragadja meg, tragikus és groteszk helyzeteket vonultatva fel.

„Kíváncsi voltam, hogyan állunk ma a keresztény erkölcsi törvényekkel, főleg, amikor kénytelenek vagyunk megszegni őket. Ezért olyan élethelyzeteket, sorsokat igyekeztem bemutatni, ahol az emberek, akár önhibájukon kívül, vagy mert választás elé kerülnek, megszegik valamelyik parancsolatot. A néző pedig eldöntheti, hogy ez bűn-e, elítélendő-e.” (Székely Csaba)

Drámaíróként először 2011-ben, a POSZT Nyílt Fórum programjában tűnt fel, ahol Bányavirág című színdarabjáért a Színházi Dramaturgok Céhe neki ítélte oda a Vilmos-díjat. Pályája azóta töretlenül ível felfelé. Darabjait számos magyar színház bemutatta, ő pedig háromszor nyerte el a Színikritikusok díját a legjobb új magyar drámáért.

Fotó: Falus Kriszta