Ádámok és Évák Ünnepe – Válogatást tartanak a József Attila Színházban

2018 november 14. szerda, 14:31

Öt év. Negyven iskola. Több, mint száz előadás. Ádámok és Évák ünnepe a József Attila Színházban.

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

A József Attila Színház felhívása:

Az általános iskolák már tudják, melyik népek meséivel készülnek a február 11. és 12-i eseményre. A gimnazisták sorsolását is nagy izgalom övezi, hiszen ezúttal a művészeti és nem művészeti intézmények külön csoportban versenyeznek.

De miért épp Ádámok és Évák? Az alapötlet Madách Ember Tragédiájához kapcsolódik. Öt évvel ezelőtt színházpedagógiával is foglalkozó alkotóink úgy vélték: a veretes drámát színekre bontva, elemezve és azt követően színpadra állítva kedvet csinálnak mind az olvasáshoz, mind a színházhoz. A tézis beigazolódni látszik. Az akkori gimnazista diákok, ma már fiatal felnőttként randi helyett színházba hozzák barátjukat, bartánőjüket. Színházi nevelés másképp: ez a program lényege. Az elmúlt években minden ünnep alkalmával más- és más témát dolgoztak fel, minden alkalommal kapcsolódva a tananyaghoz.

Ezúttal az egyenként tizenkét perces előadásokban minden gimis osztály Az Ember Tragédiájának egy-egy színét dolgozza fel, így az első fesztiválhoz hasonlóan most is Madách emléke előtt tiszteleg a fesztivál. A gyerekek és felkészítő tanáraik természetesen segítséget is kapnak: a József Attila Színház színészei mentorokként támogatják a csapatokat.

Habár a részvétel a fontos, nem a győzelem; minden Ádámok és Évák Ünnepét megtisztelik a kulturális élet kiválóságai, hogy jutalmazzák a legjobbnak ítélt előadást. Nem titkolt célunk megismerni a fiatalok gondolatait, látásmódját, hogy utána az ízlésüknek megfelelően tudjuk őket aktív kultúra fogyasztóvá tenni. Egyik rendezőnk, Hargitai Iván egy nyilatkozatában úgy fogalmaz: „A jó színház társként kezel, soha nem alattvalóként, olyan, mint a szerelem. Soha nem adhat válaszként kész megoldásokat.” A József Attila Színház útitársakat keres, kalandorokat, akik az 2018/2019-es évadban is velünk tartanak.