“A szegénység kreatívvá tesz” – Cigány magyar a Jurányiban

2018 november 19. hétfő, 7:41

A Tudás Hatalom Társulat a Mentőcsónak Egység közreműködésével Cigány Magyar címmel mutatja be új darabját Császi Ádám rendezésében.

Fotó: Bokor Krisztián

Fotó: Bokor Krisztián

Az alkotók ajánlója:

Létezik-e a döntés szabadsága, ha éhes a húgod? Hogyan sminkel egy hajléktalan? Milyen az íze a készenlétis bakancsának? A szivargyújtó okozta sebhely örökre megmarad-e nemi erőszak esetén? A szegénység kreatívvá tesz, a kirekesztettség különlegessé. Nem csoda, hogy a Tudás Hatalom csoport tagjai szándékosan születtek bele ebbe. Mert cigánynak lenni jó, még akkor is, ha soha nem felejtjük el, hogy a személyi igazolványunkon az állampolgárság utáni kettőspont mögött ez áll: MAGYAR.

A fiatal roma művészekből álló Tudás Hatalom Társulatot Horváth Kristóf “Színész Bob” alapította 2013-ban. Első közös produkciójukkal a korai iskolaelhagyás jelenségére hívták fel a figyelmet. Az erről szóló Császi Ádám rendezésében készült videóklipet azóta több mint 160 ezren nézték meg. Szókimondó szövege pedig még a Parno Graszt repertoárjába is bekerült. A társadalom egészét megszólító rap- és slam szövegek sokasága, fórum színházi előadások és hátrányos helyzetű gyerekekkel való közös terepmunka után a társulat tagjai ezúttal a saját emlékeiket dolgozzák fel a Cigány Magyar című előadásban.

Farkas Franciska / Fotó: Bokor Krisztián

Farkas Franciska / Fotó: Bokor Krisztián

Császi Ádám rendező az előadás kapcsán kiemelte: “A darab fiatal roma szereplőinek élete szabadesés volt, védőháló és választási lehetőség nélkül. Hiszek abban, hogy aki elveszett, azt meg lehet találni. Csak keresni kell. És ha senki nem keres, akkor önmagadat kell megtalálnod. Én ezen az úton kísérem őket.”

A Cigány Magyar előadás Farkas Franciska, Pápai Rómeó, Pászik Cristopher, Oláh Edmond és Varga Norbert színészek szereplésével készült, a darabot Horváth Kristóf “Színész Bob” a társulattal közösen írta, koreográfusa Gergye Krisztián, rendezője Császi Ádám.

Oláh Edmond / Fotó: Bokor Krisztián

Oláh Edmond / Fotó: Bokor Krisztián

Az alkotókról bővebben:

Császi Ádám filmrendező, szociálisan érzékeny, de kérlelhetetlenül következetes filmjei a perifériára szorultak életébe engednek bepillantást. Horváth Kristóffal a Gyengébb napok és az 1 hét című rövidfilmek forgatásán is együtt dolgoztak. Csakúgy mint a Viharsarok című első nagyjátékfilmjén ami 2014-ben a Berlinalen debütált. Legújabb színházi rendezését, a 12 dühös embert az Átrium színpadán láthatják a nézők december 20-tól.

Farkas Franciska a színészet mellett dráma pedagógusként dolgozik. Büszkén vállalja roma származását, megjelenéseinek fontos üzenete az integráció és felzárkóztatás. 2013-ban kapta meg élete első szerepét a Viktória – A zürichi expressz című svájci filmben. Több színházi és rövidfilmes munka után játszotta el az Aranyélet című sorozat és a Brazilok című magyar nagyjátékfilm két fontos szerepét.

Gergye Krisztián koreográfus társulata 2001-óta jelentős szereplője a kortárs tánc életnek. Független társulatként jelentős, kulturális tettnek számító, felelős állampolgári és művészi pozícióból megszólaló alkotásokat igyekeznek létrehozni.

Horváth Kristóf “Színész Bob” 20 éve foglalkozik színházzal és írással. Színész és rendező, kétszeres országos slam poetry bajnok. Ars poeticaja: Fuck l’art pour l’art! Hisz abban, hogy a különleges tehetség különleges felelősséggel jár, célja, hogy a közönség megtapasztalja saját teremtő erejét; a művészetre gyógymódként tekint.

Fotó: Bokor Krisztián

Fotó: Bokor Krisztián

CIGÁNY MAGYAR
a Tudás Hatalom Társulat és a Mentőcsónak Egység előadása –
csapatépítő tréning magyar állampolgároknak

Bemutató: 2018. november 24., szombat, 19:30
Helyszín: 123-as labor, Jurányi Ház (1027 Bp., Jurányi u. 1.)

További előadások időpontjai:
2018. november 25. vas. 18:00
2018. december 13. csüt. 19:30
Helyszín: 123-as labor, Jurányi Ház