A Nemzeti Múzeum pincerendszerében mutatja be a Zabhegyezőt a FAQ Színház

2018 november 26. hétfő, 14:45

Az FAQ Színház decemberben mutatja be Salinger Zabhegyezőjét új köntösben és egészen új közegben színpadra állítva. A monodrámának Georgita Máté Dezső szereplésével a Magyar Nemzeti Múzeum pincerendszerének egyik kiállítóterme, a Lapidárium ad otthont.

Az alkotók ajánlója:

„Rákérdezek az életre, de eszem ágában sincs úgy tenni, mintha tudnám a választ.” 
(J. D. Salinger)

Salinger kultikus regényének 16 éves főhőse most a Magyar Nemzeti Múzeumban keresi a húgát. És beszél. Magáról, a világról. A helyspecifikus monodrámában Georgita Máté Dezső kelti életre Holdent. Lázadó hős vagy meg nem értett zseni? Mindenki döntse el maga. Olyan kérdéseket feszeget, amelyek minden fiatal felnőttet foglalkoztatnak, csak nem mindenkiben van hozzá kellő bátorság, hogy szembe nézzen velük és a rájuk adott válaszokkal. Azért eleven, azért élő még ma is, mert húsba vágóan nyers és egyenes. Mint jó esetben minden fiatal. Ha hagyják. Felnőttként pedig titkon reméljük, hogy még mindig van bennünk egy kis Holden, és nem sikerült a társadalomnak teljesen elpusztítani.

A mű vezérfonala a fiatal generáció útkeresését, a felnőtté válás nehézségei, valamint a kettő közt lévő átmenet problémáit göngyölíti fel. A feltett kérdések nem újak, azonban velőig hatolóan nyersek, igazak és aktuálisak. A fiataloknak gondolatébresztő és iránymutató lehet, míg az idősebb generációnak egy görbe tükör, melyben megláthatják, sikerült-e azzá válniuk, akivé szerettek volna.

A Magyar Nemzeti Múzeum római kőtárának maradványai között bolyongva, alacsony nézőszámmal tekinthető meg az előadás, ezzel is biztosítva a bensőséges hangulatot, melyet Georgita Máté Dezső személye teremt majd meg a főszereplő képében. A szövegkönyvet Gyepes Judit fordításának felhasználásával Georgita Máté Dezső és Ördög
Tamás írta.

FAQ Színház:
ZABHEGYEZŐ

Holden Caulfield: Georgita Máté Dezső
Régész, főmuzeológus: Dr. Szabó Ádám
Jelmez: Giliga Ilka
Produkciós vezető: Szőnyi Franciska
Rendező: Ördög Tamás

Bemutató: 2018. december 6.
Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, Lapidárium