IRKA – Hamvai Kornél és Gazdag Tibor lesz Spilák Klára vendége

2018 november 27. kedd, 14:13

IRKA: irodalom, költészet, színház és zene találkozása. Egy beszélgetés, amely nemcsak a József Attila Színház művészeihez hozza közelebb a nézőt, de a kultúra különböző ágazatai között is igyekszik hidat képezni. Nem lesz ez másként a Vesztegzár a Grand Hotelben kapcsán sem.

József Attila Színház: Vesztegzár a Grand Hotelben - próba / Fotó: Kállai-Tóth Anett

József Attila Színház: Vesztegzár a Grand Hotelben – próba / Fotó: Kállai-Tóth Anett

A József Attila Színház ajánlója:

Az alapmű Rejtő egyik legismertebb és legmulatságosabb regénye. A fertőző bubópestis miatt blokád alá kerül a Grand Hotel. Senki se ki, se be. A minden rendű és rangú szélhámossal zsúfolt szállodában rejtélyes események követik egymást. A Banánoxid nevű találmány vegyi képletének megszerzéséért folyó harc közben valakit eltesznek láb alól, és eltűnik a szálloda teljes bevétele is. A József Attila Színház új bemutatója egy zenés vígjáték arról, hogy senki nem az, aminek látszik.

Rejtő örök klasszikusa nagy kihívás elé állította a szerzőket, ugyanis Rejtő Jenő száraz humorát színpadra alkalmazni szinte lehetetlen. Darvas Benedek, Hamvai Kornél, Varró Dániel és Szente Vajk vállalkozott erre a „lehetetlenre” – ezúttal a József Attila Színház művészeivel.

Gazdag Tibor / József Attila Színház: Vesztegzár a Grand Hotelben - próba / Fotó: Kállai-Tóth Anett

Gazdag Tibor / József Attila Színház: Vesztegzár a Grand Hotelben – próba / Fotó: Kállai-Tóth Anett

Spilák Klára vendégeivel: Hamvai Kornéllal – aki a vígjátékok mestere — és Gazdag Tiborral arra keresik a választ: vajon a filmhez képest mennyivel nehezebb a színpadi adaptáció? Rejtő sajátos humora hogyan tud megszólalni színészek tolmácsolásában? Az eredeti irodalmi mű sérül-e egy színpadi átirat során? Hogyan dolgozik együtt a szövegíró és a dalszerző avagy ebben az esetben hogyan dolgozott együtt Varró Danival, aki a dalszövegeket jegyzi? Vajon szeretik Rejtőt? Arra is keressük a választ, hogy mi az író titka, hisz a mai napig hatalmas rajongó tábora van? És végül arra is kíváncsiak vagyunk: színészként milyen kihívást jelent egy, a Vesztegzár a Grand Hotelben típusú klasszikus, színházi feldolgozása.

Ezúttal Spilák Klára és Gazdag Tibor tolmácsolásában hangzik el részlet a darabból. IRKA december 10-én, 18 órakor a József Attila Színház kávéházában.