Megkezdődtek a Naplemente előtt próbái a József Attila Színházban

2018 december 13. csütörtök, 16:09

Verebes István rendezésében egy titkok övezte jutalomjáték lesz a József Attila Színház következő bemutatója. A Geigernét alakító Zubor Ágnessel készült villáminterjú.

 

Ujréti László játssza Matthias Clausen tanácsost. Az idős férfi és a nála fiatalabb lány szerelmét boncoló mű egyik kulcsfigurája az egykori barát, Geigerné, akit Zubor Ágnes alakít. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház egykori színésznője január 26-án debütál a József Attila Színház színpadán.

Fekete Réka Thália és Zubor Ágnes a Naplemente előtt olvasópróbáján / Fotó: József Attila Színház

Fekete Réka Thália és Zubor Ágnes a Naplemente előtt olvasópróbáján / Fotó: József Attila Színház

Előbb a Déryné Színpadán aztán Nyíregyházán eljátszotta a világirodalmat. Most hosszú kihagyás után Geigernéként tér vissza a színpadra.
A Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színháznál töltött éveim alatt nagyon szép időszak kötődik Verebes István igazgatásához. Nagyon kedves és jó szerepek voltak – néhány, a teljesség igénye nélkül — Higgins: Maude és Harold Mrs. Chasen-e; Harley: Ismerősök Emily szerepe; Albee: Mindent a kertbe Mrs. Toothe karaktere; vagy az Arzén és Levendulában Márta.

Hiányzik a színpad?
Először tartottam tőle, hogy fog. Aztán elkezdtem élni a mindennapokat, és megtapasztaltam: van élet a színházon túl is. Tízen év kihagyás után jött Istvántól a telefon: elvállalnám-e Geigerné szerepét? Két hetet gondolkodtam: aztán az egyik „igen” pillanatomban válaszoltam, és most itt vagyok.

Fotó: József Attila Színház

Fotó: József Attila Színház

Nem először találkozik az előadással.
Igen, Nyíregyházán Annát, Inke anyját alakítottam.

És Geigerné?
Ő a főszereplő elhunyt feleségének barátnője. Mindenki neki mesél, ő az, akin keresztül a néző megérti az egyes karakterek mozgatórugóját. Talán mintegy kulcslyuk, amin belesve megértjük, mi zajlik a felszín alatt, milyen titok lappang a dolgok mögött. Semleges, a többi – néhol – intrikus szereplővel szemben.

Görgey Gábor és Verebes István / Fotó: József Attila Színház

Görgey Gábor és Verebes István / Fotó: József Attila Színház

Ennyi év kihagyás után izgatottan érkezett az első próbára?
Persze. Egyébként is izgulós voltam mindig is, ez most fokozódik. Jól be vagyok rezelve…

Zubor Ágnes január 26-án debütál a Naplemente előtt című jutalomjátékban, Verebes István rendezésében.