Moliére kurzuson dolgoznak együtt az SZFE-s és a kaposvári hallgatók

2018 december 15. szombat, 11:40

Rendhagyó módon négy osztály közös vizsgájára készülnek a Színház-és Filmművészeti Egyetem és a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának hallgatói. Bagossy László harmadéves rendező szakos növendékei a negyedéves kaposvári és budapesti színészekkel, Cserhalmi György illetve Hegedűs D. Géza és Forgács Péter osztályával, valamint az SZFE harmadéves dramaturg hallgatóival (osztályvezető: Radnai Annamária) dolgoznak. A kurzus egyik vezetője az SZFE professor emeritusa Székely Gábor.

„Nem ez az első ilyen alkalom, több kaposvári növendék megfordult már nálunk, voltak és vannak külön kapcsolódási pontok, személyes ismeretségek, az SZFE által szervezett FACT fesztiválon és a Művészetek Völgyében is évek óta közösen vagyunk jelen. Ez tehát egy természetes szövetség” – mondja Bagossy László, aki az Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetőjeként is felügyeli a projektet. „De számomra az is nagyon sokat jelent, és azt gondolom, mindannyiunk számára öröm, hogy Cserhalmi György és Székely Gábor ismét együtt dolgozik, ha most nem is a klasszikus színész – rendező felállásban, hanem tanárként. Jó őket újra együtt látni és a diákoknak is inspiráló, hogy két ilyen nagyszerű ember és művész van velük” – hangsúlyozza az intézetvezető.

A rendezők Moliére jól ismert műveiből dolgoznak fel egy-egy felvonást. A hat hallgató öt darabból választott, így látható lesz a vizsgán A képzelt beteg, a Don Juan, a Mizantróp, a Tudós nők egy-egy és az Amphitryon két felvonása.

Az előkészületek során a növendékek külön konzultációkon vettek részt, például Khell Csörsz tervezővel, aki ettől a tanévtől kezdve vesz részt az osztály munkájában. A feladat megvalósításához segítségül hívhattak maguk mellé dramaturg hallgatókat és látványtervezőket, akik főként a Képzőművészeti Egyetem illetve a Kaposvári Egyetem diákjai közül kerültek ki, de olyan produkció is van, ahol külsős tervező dolgozik.

A próbafolyamat során rendszeres megtekintéseket tartanak, amikor Székely, Cserhalmi, Bagossy és Radnai mellett a társ-osztályvezetők,Kovács D. Dániel rendező, Garai Judit dramaturg; illetve Kárpáti Péter, rendező, dramaturg, Zeke Edit, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Látványtervező Tanszékének vezetője és Bányai Tamás fénytervező is jelen van.

A vizsga „csak” vizsga marad, nem cél, hogy kiálljanak vele a nagynyilvánosság elé. „Ezek töredék anyagok, nem teljes történetek. Itt most a feladat stúdium jellege a lényeges. A magunk, azaz a játszók, a rendezők, a dramaturgok, a tervezők és persze a tanárok számára lehetnek tanulságai” – fogalmaz Bagossy László.

A rendező növendékekre az idei tanévben még egy zenés feladat és egy Csehov kurzus vár, de az osztályfőnökök fontosnak tartanák azt is, hogy a hallgatók valamelyik színháznál rendezőasszisztensként végigkísérjenek egy-egy próbafolyamatot.

A jelenetek alkotói:

Amphitryon, 1.felvonás – rendező: Antal Bálint
színészek: Karácsony Gergely, Kovács S. József, Kovács Panka, Kocsis Gábor (Cserhalmi osztály), Antóci Dorottya, Márkus Luca (Hegedűs D. – Forgács osztály)
dramaturg: Bódi Zsófia
látványtervező: Bognár Eszter
zeneszerző: Gulyás Gergely

Amphitryon, 2.felvonás – rendező: Benkő Claudia
színészek: Darvasi Áron, Ertl Zsombor (Hegedűs D.- Forgács osztály), Kocsis Gábor, Kisari Zalán, Szász Júlia, Cseke Lilla Csenge (Cserhalmi osztály)
dramaturg: Balázs Júlia
látványtervező: Jeli Luca Sára

A képzelt beteg, 3.felvonás – rendező: Dyssou Bona
színészek: Cseke Lilla Csenge, Szurcsík Ádám (Cserhalmi osztály), Márkus Luca, Antóci Dorottya, Reider Péter, Horváth Csenge (Hegedűs D. – Forgács osztály)
dramaturg: Törley-Havas Sára
látványtervező: Bátory Péter és Hodován Mária

Don Juan, 4.felvonás – rendező: Sándor Dániel Máté
színészek: Samudovszky Adrián (Rába-Pelsőczy osztály), Kovács S. József, Hermányi Mariann, Bölkény Balázs (Cserhalmi osztály), Reider Péter (Hegedűs D. – Forgács osztály)
dramaturg: Komán Attila

Mizantróp, 2.felvonás – rendező: Vilmos Noémi
színészek: Ertl Zsombor, Dino Benjamin (Hegedűs D. – Forgács osztály), Bölkény Balázs, Hermányi Mariann, Péteri Lilla, Kisari Zalán (Cserhalmi osztály)
dramaturg: Vass Alexandra
látványtervező: Lencsés Noémi

Tudós nők, 2.felvonás – Walters Lili
színészek: Ábel Stella, Dino Benjámin, Kovács Máté, Rudolf Szonja, Horváth Csenge (Hegedűs D. –Forgács osztály.) Szurcsík Ádám, Kovács Panka, Karácsony Gergely (Cserhalmi osztály)
dramaturg: Dohy Balázs
látványtervező:Vértesi Ferenc, Enyingi Sára Borbála
rendezőasszisztens: Faludi Beatrix