Artists talk – Felolvasószínház a Magvető Caféban

2018 december 17. hétfő, 15:16

A KV Társulat 2008-ban indította el kortárs felolvasó színházi programsorozatát azzal a céllal, hogy a nemzetközi kortárs drámairodalom kiemelkedő szerzőivel illetve műveivel ismertessék meg a hazai közönséget.

Olyan darabokat olvasnak fel, amelyek elsőként a KV Társulat tolmácsolásában szólalnak meg magyar nyelven. A programban kitüntetett szerep jut és jutott a női szerzőknek; többek között Caryl Churchill, Elzbieta Chowaniec darabjait olvasták fel eddig.

Fotó: KV Társulat

Fotó: KV Társulat

December 19-én szintén női szerző, Gianina Carbonariu egyik új művével, az Artists talk (Művészek találkoznak) c. darabbal ismertetik meg a hazai nézőket. Ezúttal az E-Mancik Színházi Manufaktúrával közösen jön létre az est; a 6 színésznőhöz egy 7. nő, Király Anna filmrendező szakos hallgató csatlakozik rendezőként.

Gianina Cărbunariu a többszörös UNITER díjas román drámaírónő, rendező, a kortárs dráma nemzetközi hírű, tabutémákat feltáró, progresszív alakja. Művészek találkoznak c. színdarabja kíméletlen őszinteséggel és maró gúnnyal vizsgálja a művészet és a művészek helyét és szerepét a mai társadalomban. A darab, amely a bukaresti ARCUB Kulturális Központ előadásában szerepelt már a TRAFÓ programjában, magyar nyelven most kerül először közönség elé.

“Kerestünk darabot és elkezdtük kutakodni a Színház folyóirat mellékleteiben megjelent új darabok között, amik most már digitálisan is hozzáférhetőek és rábukkantunk erre. Én nagy rajongója vagyok Gianinának, láttam előadását még 10 éve Marosvásárhelyen, meg a Trafóban is. És annyira megörültem neki, amikor láttam, mennyire aktuális és mennyire rólunk szól. A sok világjobbító szándékról, amivel a művészet része akar lenni a valóságnak, a jelen időnek, társadalmi szerepet akar vállalni. És hogy valahogy mégsem sikerül mindez. Gianinának ezt tűpontosan sikerült megragadni, iszonyatos sok és jó humorral. Mind a ketten forgattunk vele vizsgafilmben. Egy nagyon érzékenyen gondolkozó rendező, jó volt együtt dolgozni vele. Nagyon örült a KV Társulat felkérésének, szereti a kihívásokat, és nagyon tetszett neki a szöveg. Ez az első úgy mond színházi munkája. Az egész női csapat remekül működik, úgy hogy ez egy izgalmas kaland nekünk is az E-Mancikkal és Annával!” – nyilatkozták az alkotók.

Fotó: KV Társulat

Fotó: KV Társulat

Közreműködik: Dobra Mara, Sárközi-Nagy Ilona, Száger Zsuzsanna, Szirmai Melinda, Tarr Judit, Urbanovits Krisztina. Fordította: Győrfi Kata. Rendező: Király Anna SZFE, filmrendező hallgató.

Időpont: 2018. december 19. szerda, 19:00–20:30
Helyszín: Magvető Café (7. ker. Budapest, Dohány u. 13.)