Pogány Judittal és Lukáts Andorral készül a Macbeth az Örkény Színházban

2019 január 01. kedd, 10:14

Az Örkény Színház idei évadának következő bemutatója Shakespeare Macbeth című drámájából készül.
Borsi-Balogh Máté, Gáspár Ildikó, Takács Nóra Diána, Pogány Judit, Lukáts Andor

Az előadás rendezője Gáspár Ildikó, a főbb szerepekben Pogány Judit, Takács Nóra Diána, Borsi-Balogh Máté egyetemi hallgató és vendégként Lukáts Andor lesz látható. A premiert márciusban tartják, de a hosszú próbafolyamatra való tekintettel már megtartották az olvasópróbát.

Takács Nóra Diána, Pogány Judit, Lukáts Andor

Macbeth időtlen mese a hatalomvágyról, a gyilkosságról és a végeérhetetlen erőszakról. Az eleinte vonakodva gyilkoló Macbeth, miután elfoglalja a trónt, hidegvérű sorozatgyilkossá válik. Felesége, a tettestárs Lady Macbeth, beleőrül tettébe.

Borsi-Balogh Máté, Gáspár Ildikó, Mácsai Pál, Pogány Judit, Lukáts Andor

A hűséges alattvalóból egy jóslat hatására királygyilkossá váló Macbeth története a politikai bűncselekmény és a zsarnokság kialakulásának krónikája. De még inkább elrettentő példázat, amely az emberi lélek feneketlen mélységeibe enged betekinteni. „Azt mondják: A vér vért kíván.“ Az előadásban négy színész – két idős és két fiatal – formálja meg a darab minden szerepét, egymásban tükröztetve sorsokat, életszakaszokat és életstratégiákat.

Gáspár Ildikó

Szabó Lőrinc, Szász Károly és Kállay Géza fordításának felhasználásával Gáspár Ildikó készítette az előadás szövegkönyvét.
Alkotók: Giliga Ilka (díszlet- és jelmeztervező), Bányai Tamás (világítás), Kákonyi Árpád (zenei vezető), Horváth Éva (súgó), Ari-Nagy Barbara (dramaturg), Törő Mona (a rendező munkatársa), Szilágyi Brigitta (rendezőasszisztens-gyakornok), Gáspár Ildikó (rendező)
Bemutató: 2019. március 13-14., Örkény Stúdió

Forrás: Örkény Színház

Fotó: Horváth Judit