A múltat be kell vallani – Jó kérdés Kelemen Kristóffal, Lovas Rozival és Tasnádi Istvánnal

2019 január 03. csütörtök, 13:32

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat Jó kérdés sorozatában január 7-én ismét egy izgalmas téma kerül elő. Hogyan beszéli ki az elmúlt száz év történelmi traumáit a magyar színház, és milyen céllal teszi ezt? Kinek van igénye a szembenézésre? Melyek a hangsúlyos témák, és van-e, ami tabunak számít? Mitől több a múltfeldolgozás a múltábrázolásnál? Hogyan lesz az egyéni történetek feldolgozásából közösségi-társadalmi múltfeldolgozás? Mi jellemzi a múltfeldolgozó előadásokat, vannak-e alapdilemmák, és vannak-e alapkonszenzusok?

Kelemen Kristóf, Lovas Rozi, Tasnádi István

Kelemen Kristóf, Lovas Rozi, Tasnádi István

A meghívott vendégek ezúttal Kelemen Kristóf dramaturg, rendező, aki legutóbb Megfigyelők címmel az ügynöktémáról készített előadást, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájában pedig az intézmény államszocialista korszakbeli történetét kutatja; Lovas Rozi színművész, akit a Závada Pál regényéből készült Egy piaci nap című, a kunmadarasi zsidók elleni pogromokat feldolgozó előadásban is láthatnak; valamint Tasnádi István író, aki a Krétakör Hazámhazámjától a Szibériai csárdáson át a Made in Hungáriáig több olyan darabot és előadásszöveget jegyez, amelynek témája a 20. századi magyar történelem.

A beszélgetés vezetője ezúttal is Veiszer Alinda, a helyszín pedig a Katona József Színház K:antinja. A 17 órakor kezdődő program ingyenes, és az NKA, illetve az MMA támogatásával valósul meg.