Shakespeare konferencia az Örkényben

2019 január 07. hétfő, 13:20

Az Örkény Színház, a Magyartanárok Egyesülete és a Magyar Shakespeare Bizottság egész napos színházi programot hirdet az Örkényben.

Időpont: január 12. szombat

Helyszín: Örkény Színház

Az Örkény Színház 2017 októberében mutatta be Shakespeare IV. Henrik című darabját, Mácsai Pál rendezésében, Csuja Imre főszereplésével, Nádasdy Ádám új fordításában. E köré az előadás köré építik programjukat.

11 órától megtekinthető a IV. Henrik c. előadás, majd beszélgetéssel és tudományos előadásokkal dolgozzák fel a látottakat. 15.30 – 16.15 között pedig pódiumbeszélgetésre kerül sor Mácsai Pál vezetésével, az előadásban résztvevő színészekkel: Csuja Imrével, Nagy Zsolttal és Polgár Csabával.

16.30 – 17.30-ig tudományos mini-konferencián vehetünk részt Nádasdy Ádám, Bársony Márton és Matuska Ágnes részvételével, amelynek szintén a IV. Henrik áll a középpontjában.

Nádasdy Ádám a nyelvtudomány kandidátusa, költő, műfordító, esszéista, egyetemi tanár, a darab fordítója.

Előadásának címe: Tegezze vagy magázza?

Bársony Márton esztéta, kultúrtörténész, tudományos főmunkatárs a Károli Gáspár Egyetem Egyház- és Társadalom Kutatóintézetében. Kutatási témája Mihail Bahtyin karnevál-elmélete, és az ún. “karneváli világ” nyomai a reneszánsz “népi” művészetben és a kortárs populáris művészetben.

Előadásának címe: Falstaff, a bolondkirály

Matuska Ágnes a Szegedi Tudományegyetem Angol-Amerikai Intézetének docense, az Apertúra folyóirat szerkesztője. Kutatási területe az angol reneszánsz dráma.

Előadásának címe: A játék hasznáról és káráról: közönségbevonó hagyományok a IV. Henrikben.