IITTHHOONN – Helyspecifikus előadást mutat be Somló Dávid és Vass Imre

2019 január 14. hétfő, 7:00

Az IITTHHOONN Somló Dávid és Vass Imre helyspecifikus kortárs-színházi előadása, amelyet tizenkétszer láthatunk egyikük otthonában.

Milyen gyakran takarítasz? Milyen gyakran rendezed át a szobádat? Mi volt a leghosszabb idő, amit eltöltöttél egyhuzamban a lakásodban? Veled is előfordult, hogy el akartál indulni otthonról, de el kezdted nézni a falat, és 15 percig úgy maradtál? A személyes tér akadály vagy inspiráció?

Ajánló az előadás elé:

Mindenkinek mást jelent az otthon. Személyek, tárgyak, állatok, növények egyedi mixe. Erőfeszítésünk, hogy kialakítsunk egy külső teret, amiben jól érezhetjük magunkat és megpihenhetünk: egy utópia. Egy olyan nem-hely ahol a mindennapjainkat éljük. A tökéletességre való törekvésben a rend és a rendetlenség széles spektrumát tapasztalhatjuk. Az otthon tárgyai, egy könyv, kép, vagy egy pókháló a sarokban beszélnek hozzánk. Bármi, aminek figyelmet szentelünk, megnyílik számunkra.

Az itthon az eltelt idő egymásra rakódott lapjai falakban, tárgyakban és koszban kifejezve. Minden egyes hazajövetel ugyanannak a mentális képnek az újrateremtése. Az itthont ismerjük, mint a tenyerünket, vakon is el tudunk tájékozódni benne. (Próbáld meg lerajzolni a tenyered.) Nem látjuk a falak repedéseit, a szekrény sérülését, ami már három éve ott van. Nem halljuk a hűtő zúgását, a radiátor pattanásait. Fogalmunk sincs, mi van a képek mögött, amit beköltözéskor raktunk fel. Nem érezzük az itthon szagát – az itthonnak itthon szaga van. A látásunkat sem látjuk, a hallásunkat sem halljuk. Ki lehet itt egyáltalán szellőztetni?

Az alkotókról:

Somló Dávid és Vass Imre 2011 óta dolgoznak együtt előadásokon és helyspecifikus performanszokon. Készítettek már előadást törökfürdőbe, úszóhajóra, zsinagóga kertre, köztérre, és egy alpesi pajtába is. Közös munkájuk legmeghatározóbb darabja a mai napig műsoron lévő 2013-as It comes it goes, amely az extrém repetíció témakörét vizsgálja. Az Amszterdamban debütáló előadás, különböző iterációkban, Londonban, Berlinben, Budapesten és Győrben is előadásra került.

Somló Dávid Budapesten élő interdiszciplináris alkotó/zenész. Az elmúlt években olyan interaktív hang alapú performanszokat készített, amelyek mobil hangforrások segítségével emelik ki a tér, a test és a hang kapcsolatát és egy, a befogadót átölelő előadói teret teremtenek. Előadásaival nemcsak Európa-szerte, de Brazíliában is találkozhatott a közönség többek között a FIME Sao Paolo (BR), CROSS Awards (IT), a Festival d’Avignon (FR), az Audiograft Festival (UK), a Montag Modus (GER) és az UH Fesztivál (HU) keretében. Web: davidsomlo.com

Vass Imre táncos, koreográfus, performer, 2007-ben végzett a Budapest Tánciskolában. 2010 óta készít önálló munkákat. Érdeklődésének fókusz pontjai: a nézők szerepe a színházban, a nézők és előadók kapcsolata, előadói szerepek, a színházi tér demisztifikálása. Legutóbbi munkái közül a taking place (2016) Lábán Rudolf díjra lett nominálva, míg a STANDING GROUND-ot a főváros Staféta programja támogatta.
Utolsó két munkája kollaborációban jött létre a DEEPER (2018) Molnár Csabával, Marcio Kerber Canabarroval és Vadas Zsófia Tamarával a Trafóban lett bemutatva, míg az it will come later (2018) 5 különböző nemzetiségű koreográfussal az iCoDaco (International Contemporary Dance Collective) program keretein belül Krakkóban a Nowa Huta Culture Centerben.
Vass Imre továbbá közreműködött a HODWORKS, Artus, Tünet Együttes, Andaxínház, Stereo Akt, Don’t Eat Group, Ladjánszki Márta és Gál Eszter előadásaiban. Külföldön az Ultima Vez [BE], United Sorry [AT\NL], Rapid Eye [DK] és Ingri Fiksdal [NO] társulatokkal.

Az előadás regisztrációhoz kötött, a nézők létszáma előadásonként maximum 10 fő.
Regisztráció itt: https://bit.ly/2VqS4tr
Ajánlott adomány 2000 forint, diákoknak 1500 forint
Helyszín: 
Teleki László tér 6, Budapest 1086, Magyarország

Produkciós partner: Katlan Csoport
Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Trafó, AQB
Külön köszönet: Kovács Andrea – Let it Be! Art agency

Előadás időpontok: 
jan 20. 17h&20h
jan 21. 20h
jan 23. 20h
jan 24. 20h
jan 26. 17h&20h 
jan 27. 17h&20h (English friendly)
jan 28. 20h
jan 30. 18h&20:30