Hitet tenni kulturális kincseink egyetemessége mellett – Felhívást tesz közzé a Színművészeti

2019 január 23. szerda, 8:49

Az Színház- és Filmművészeti Egyetem is részt vesz a március 22-i, földrészeken átívelő Homérosz-olvasáson, amelyre idén a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére kerül sor. Az eseményre eddig négy földrészen 153 színház, egyetem, múzeum, középiskola, minisztérium és gazdasági vállalkozás jelentkezett Torontótól Berlinen és Ljubljanán át a mexikói Puebláig. Rómától és Sidneytől Sao Paulóig és Korfuig, Canberrától Brnoig eddig több mint 8000-en regisztráltak világszerte, hogy mint szereplők vehessenek részt a világméretű Iliász-olvasáson.

 

A magyarországi Homérosz-olvasást terveink szerint március 22-én 16h-kor kezdjük az egyetem Padlás színpadán azzal a sorral, hogy “…Haragot zengj, istennő, Péleidész Akhilleuszét…” (Iliász, 1,1.sor), s valamikor másnap hajnalban érünk majd el odáig, hogy “…Így rendezték ők a lovas Hektór temetését.” (Iliász 24, 804.sor). Elképzeléseink szerint 50-60 soronként váltják majd egymást a felolvasók.

Felhívásunkkal az SZFE hallgatói és oktatói mellett megkeressük a magyar kulturális, tudományos, gazdasági és politikai élet vezető szereplőit, hogy részvételükkel tegyenek hitet az emberi kultúra alapértékeinek tisztelete mellett, ugyanakkor olvasni hívunk mindenkit, aki 1) szereti Homéroszt, 2) tudja és vallja, hogy a kultúra – azon belül itt és most: az Iliász – földrészeken és rendszereken átívelő, megőrzendő, közös értékünk, 3) egyszerűen szeretne részt venni ebben a világméretű performanszban.

A jelentkezéseket a spilak.klara@szfe.hu, vagy a karsai.gyorgy@szfe.hu email címen várjuk!

Karsai György

egyetemi tanár

SZFE