Szabadvers…korkritika…költészet… – Diák Slam Poetry a József Attila Színházban

2019 január 23. szerda, 12:00

A 2018-as Színházak éjszakája adott otthont a 2. Diák Slam Poetry versenynek. (X) A József Attila Színház kiemelten fontosnak tartja a fiatalok művészeti nevelését, az írott szó megszerettetését. A törekvés zászlóshajója a színház Beavató programja.

Minden felnőttnek, aki volt egyszer gimnazista, vannak emlékei arról, hogy az iskolai színházlátogatást sokan a lógás legkellemesebb formájának tartották. Felnőtt fejjel ezen szeretne változtatni Quintus Konrád és csapata. Bebizonyítani az egykori gyerekkori énünknek: színházba járni jó.

A színház úgy véli: korunk angolszász és a chat kultúra jövevényszavaival teletűzdelt változó nyelvére a Beavató programnak reflektálnia kell. A slam poetry ennek a nyelvi leleményen és fiatalos, újszerű gondolkodáson alapuló nyelvújulásnak egy nagyon szórakoztató, emblematikus programja.

A fesztivál sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a slammerek azóta is rendszeres vendégei a színháznak. Innen jött a kezdeményezés és ötlet, hogy a Diák Slam Poetry győztesei a hazai, kortárs irodalom legjelesebb képviselői mellett kapjanak bemutatkozási lehetőséget a színház IRodalmi KÁvéházában.

Quintus Konrád vezényletével Papp Balázs és Nagy Dániel párbajozik január 28-án. A mottó pedig változatlan: olvasni jó, írni meg buli.