Udvaros Dorottya a Meggyeskert főszerepére készül Purcărete rendezésében

2019 január 26. szombat, 7:24

Elkezdődtek a Meggyeskert próbái a Nemzeti Színházban Silviu Purcărete vezetésével.


A hajdan híres gyümölcsöskert már nem tartható fenn, a meggylekvár receptje is elveszett, tulajdonosai csődbe mentek. A kertet el kell adni. A jövő embere kivágatja a fákat, és felparcellázva értékesíti a birtokot. A történelem kereke fordul, és mindenkinek az új rendben kell megtalálnia a helyét. Csehov tragédiára képtelen szereplői „szétszóródnak egy széthulló világban”. Csak egyedül Firsz, a régi világhoz hű öreg szolga marad a helyén, válik eggyé a halálra ítélt gyümölcsöskerttel.

„Egyszer minden véget ér ezen a világon” – mondja a darab egyik szereplője, Szimeonov-Piscsik, de talán nem nyomtalanul, talán nem hatástalanul élik le egymás után a generációk küzdelmes életüket. „Ezen a világon minden jelentéktelen és érdektelen, kivéve az emberi szellem legmagasabbrendű megnyilvánulásait. A szellem, az értelem éles határt von állat és ember között, utal az utóbbi isteni eredetére, és bizonyos fokig még a halhatatlanságot is pótolja, amely nincsen. Ebből kiindulva tehát a szellem az élvezet egyetlen lehetséges forrása” – mondja Csehov.

Csehov művét Silviu Purcărete, a világszínház igazi nagy mesterinek egyike állítja színpadra. A román rendező legutóbb 2017-ben Faust-adaptációjával varázsolta el a Madách Nemzetközi Színház Találkozó közönségét. A művet az eredetinek – Visnyovij szad – megfelelő Meggyeskert címmel tűzi műsorára a Nemzeti március 2-án.

A Meggyeskert „nemcsak egyik világból a másikba történő elkerülhetetlen átkelésről szól, hanem a passzív ellenállásként jelentkező alkalmazkodásra való képtelenségről, szinte hallgatólagos, visszafojthatatlan elutasításáról annak, hogy gúny tárgyává tegye az értékeket, amelyekre a vesztesek az öntudatukat alapozzák…” – fogalmaz a műről a jelenünkre is érvényesen Georges Banu kritikus, a előadást rendező Silviu Purcărete egyik legjobb ismerője.

Szereplők:

Ranyevszkaja, Ljubov Andrejevna, földbirtokos / Udvaros Dorottya
Ánya, a leánya / Szász Júlia e.h.
Várja, a fogadott leánya / Ács Eszter
Gajev, Leonyid Andrejevics, Ranyevszkaja bátyja /  Blaskó Péter
Lopahin, Jermolaj Alekszejevics, kereskedő / Kristán Attila
Trofimov, Pjotr Szergejovics, diák / Bordás Roland
Szimeonov-Piscsik, Borisz Boriszovics, földbirtokos /  Szarvas József
Sarlotta Ivanonva, nevelőnő /  Szűcs Nelli
Jepihodov, Szemjon Pantyelejevics, könyvelő / Rácz József
Dunyása, szobalány / Katona Kinga
Jása, fiatal inas / Farkas Dénes
Firsz, inas, 87 éves öregember /  Trill Zsolt

Alkotók:

Dragos Buhagiar (díszlet- és jelmeztervező), Vasile Sirli (zene), Kozma András (dramaturg), Morcsányi Géza (fordító), Kolics Ágota (rendezőasszisztens), Silvia Purcărete (rendező)