Visszatért a színpadra Kulka János – Már látható az Árvácska

2019 január 31. csütörtök, 10:32

Január 30-án a Trafó nagytermében mutatta be a Dollár Papa Gyermekei társulat legújabb előadását, az Árvácskát, amely Móricz Zsigmond nagysikerű regényének adaptációja.

„Igen késő volt, mikor rájöttem, hogy voltaképpen csak azt lehet leírni, ami fáj. Ami megsebzi az embert.”

Ajánló a darab elé:

Móricz a legenda szerint 57 éves korában a mai Szabadság hídon találkozik egy fiatal lánnyal, aki öngyilkosságra készül. Felkarolja és befogadja a volt lelencet, akinek megrázó történeteiből ihletet merít új novelláihoz és Árvácska című regényéhez. A Csibe által elmesélteknek inkább szerkesztőjeként mintsem szerzőjeként, kegyetlen naturalizmussal ábrázolja a Magyarországon uralkodó élet- és léleknyomort. Az árva kislány passiótörténetében az egész társadalom traumái és megváltás utáni vágya tükröződik. Állami Árvácska élete az ártatlanság és tisztaság megmaradásának lehetetlenségéről beszél. Móricz tudja, hogy az írásaiban felvetett problémákra sokszor nincs felelet és nincs megoldás, talán csak balzsam és vigasz. Ez a legtöbb, amit szereplőinek és olvasóinak fel tud kínálni, amikor már nincs remény, s amikor már az ember sorsának jobbra fordulása lehetetlennek látszik.

Ördög Tamás rendező a darabról:

A tavalyi Denis Diderot: Az apáca bemutatónk kapcsán rájöttem, hogy kevés az olyan előadás, amit igazán komolyan lehet venni, márpedig Móricz regényét nem lehet másképp színpadra vinni. Manapság a humor és a nevetés iránti igény ural le mindent, alkotói és befogadói oldalról egyaránt. Ez veszélyes, mert így semminek sem lesz tétje. (…) Móricz hiperrealista történetét próbáltuk kiemelni a tipikus falusi környezetből, amiben játszódik. Igyekszünk megmutatni a karakterek motivációit, hogy kit mi mozgat, milyenek a szereplők közti viszonyrendszerek. Semmiképp sem egy korlenyomatot akarunk bemutatni, azt ugyanis nem érzi elég közel magához a néző. (…)


Kulka János Végig a színpadon lesz, központi figurája lesz az előadásnak. Árvácska neki meséli majd el az élettörténetét. (…) János sokkal régebb óta játszik, mint a társulat többi színésze. Jó érzés, hogy a szakma egyik „nagy öregjével” léphetünk színpadra. A próbák családias hangulatban teltek, nagyon jól éreztük magunkat. Nem emlékszem még egy olyan próbafolyamatra, ahol ennyit nevettünk volna. Annyi nyomor, megaláztatás jelenik meg a darabban, amit ép ésszel nem lehet kibírni, csak nevetve.
A teljes interjút itt olvashatja.

Kritikus szemmel az előadásról:

“Eleinte úgy tűnik, mintha az Árvácskát játszó Simkó Katalin rettenetes emlékei csak fel-felvillanó képek lennének a múltból, amiből a hangos zene még a beszédet, a kiabálást is érthetetlenné teszi, miközben ő a vacogása elleni teát kortyolgatva idézi fel őket a megtalálójának. De aztán változik a képlet, és mégis eljátszanak mindent, a maga kegyetlenül pőre valóságában. Szó szerint is: mivel a lánytól első nevelőanyja még a ruhát is sajnálja, a kislány éjjel-nappal meztelenül jár, így viseli el a verést is, és a nevelőapja bűneit is – és Simkó szinte hihetetlen színészi alázattal és fegyelmezettséggel valóban végigjátssza az előadás felét teljesen meztelenül, ezzel téve torokszorítóbbá a rákényszerített, lelki értelemben vett kitárulkozást.” (INDEX)

“Talán sosem akart még annyira bejutni közönség előadásra, mint a szerda esti bemutatóra, a tömegben pedig újra meg újra azt hallottuk, „olyan jó, hogy visszatér” és „úgy izgulok”. Kulkának ebben a darabban sincs szövege, viszont végig jelen van: Árvácska nem hal meg a tűzvészben, hanem felnőttként meséli el neki, milyen borzalmakat kellett átélnie, amikor az állam nevelőszülőkhöz adta. Móricz Zsigmond és Csibe története ma is megrázó: a legenda szerint az író épp akkor talált rá a fiatal lányra, amikor az az akkori Ferenc József hídról akart a Dunába ugrani. Az egykori állami gondozott lány hosszú évekig mesélt Móricznak, az író pedig róla mintázta Árvácskát. Itt vesszük fel a fonalat, Árvácska átfagyva fekszik az úton, mígnem egyszer csak megjelenik Kulka János köntösben, és önkénytelenül is elmosolyodik a fele nézőtér.” (HVG)

Móricz Zsigmond regénye alapján írta: Bíró Bence és a társulat

Szereplők: Georgita Máté Dezső, Kulka János, Messaudi Emina, Ördög Tamás, Simkó Katalin, Stork Natasa, Terhes Sándor, Török-Illyés Orsolya, Varga Lana
továbbá: Jegesi Virág/Varga Luca és Engárd Emil/Lévai-Rázsó Rafael Florián
Jelmez: Je Suis Belle – Dévényi Dalma és Kiss Tibor
Dramaturg: Bíró Bence
Rendezőasszisztens: Herpai Rita
Rendező: Ördög Tamás

külön köszönet: Dargay Marcell

Jegyár
2400 Ft / diák: 1900 Ft
Általános bérletek és ikerbérlet érvényes
trafo.hu/programok/arvacska