Két bankrabló igaz történetét dolgozza fel a Scallabouche

2019 február 03. vasárnap, 7:00

A Ketten című előadását február 8-án mutatja be a Scallabouche Társulat a Jurányiházban. A darab két bankrabló igaz történetét viszi színpadra Szalontay Tünde és Elek Ferenc szereplésével.Egy pár, akik közel 15 éven keresztül raboltak ki németországi bankokat. Nem lehetett róluk tudni semmit. Honnan jöttek? Kik ők? Miért csinálták? Az utolsó akciójuk tragikus véget ért: tűzharcba keveredtek, a rendőrök lelőtték a férfit, a nő öngyilkos lett a helyszínen. Ami maradt utánuk: két cseh állampolgárságú személyigazolvány, egy 20 éves fiúgyermek és 2 millió euró.

„Mi a próbák során, improvizációs helyzetgyakorlatokon keresztül felépítettünk egy lehetséges narratívát, amelyben válaszokat keresve próbáltuk megérteni ennek a két embernek a történetét. Érdekelt bennünket a motivációjuk, vajon a szabadságot, a konvenciók nélküli életet, vagy éppen hogy függőséget, egymásra utaltságot, bezártságot jelentett számukra ez az élet? A történet igazi metaforája a modern kapcsolatoknak. Hogyan zárjuk le őket? Hogy búcsúzzunk el egymástól? Hogyan bízzunk meg egymásban? Ki dönt és ki az, aki végrehajt? Hogyan és miért mondunk le a gyerekünkről? Miért és hogyan hágjuk át a társadalom szabályait? Hol vannak a határok?” – veti fel Alexis Latham a Scallabouche Társulat vezetője, aki egyben a darab rendezője.

“A próbafolyamat alatt sokat improvizáltunk, sok jelenet született. Ezeknek egy része jelenti az előadás vázát. Az előadást teljes egészében aztán estéről estére, a nézővel együtt építjük majd fel.

Mindig sajnálom, hogy a néző nincs jelen azoknál a pillanatoknál, amikor a próbák során megszületnek a gondolatok, felépülnek jelenetek. Olyan előadást szeretnék létrehozni, amiben a néző is részese lehet ezeknek a kreatív folyamatoknak.

Ebben az előadásban – egy korábbi produkciónkhoz, a Vallomáshoz hasonlóan – a néző az előadásunk szereplője. Most is úgy, hogy eldöntheti, szeretne aktívan közreműködni, a történetet a színészekkel együtt formálni, vagy inkább az előadás passzív szemlélője marad.

Ahhoz az élményemhez is hasonlít ez a fajta előadásszerkezet, amikor megnézek egy filmet, vagy egy színdarabot, mindig belerakom a saját energiáimat, történeteimet, és azonnal létre is jön a látottak mellett egy párhuzamos narratíva. Mi, miért, hogyan történik.

Hogy mindez így működhessen, megkerestük azokat az improvizációs színházi eszközöket, melyek passzolnak ehhez az előadáshoz, aminek pedig olyan alapot adtunk, olyan szöveget, ami elbírja ezt az impro alapú munkát. Két olyan színésszel – Szalontay Tünde és Elek Ferenc – dolgozhattunk együtt, akikkel már ismerjük és értjük egymást, profin megoldják és felépítik a helyzeteket, reagálnak, improvizálnak” – árulta el Alexis Latham.

IDŐPONT(OK):
2019. 02. 08. 19:00 – Jegyrendelés 
2019. 03. 01. 20:00 – Jegyrendelés 

Szereplők: Elek Ferenc, Szalontay Tünde, Alexis Latham
Dramaturg: Garai Judit
Koncepció: Alexis Latham, Garai Judit
Jelmeztervező: Vecsei Kinga Réta
Produkciós vezető: Stefán Gréta
Rendező: Alexis Latham