Polgár Csabával készül Az örökség a Jurányiban

2019 február 15. péntek, 7:43

Schwechtje Mihály 2018-ban a hazai mozikban bemutatott két filmje után most a színházban mesél a mai Magyarországról.

Polgár Csaba, Schwechtje Mihály és Molnár Gusztáv Az örökség olvasópróbáján / Fotó: Gulyás Dóra

Polgár Csaba, Schwechtje Mihály és Molnár Gusztáv Az örökség olvasópróbáján / Fotó: Gulyás Dóra

Az alkotók ajánlója:

Magyarországon orvoshiány van.
Magyarországon gyerekhiány van.

Egy fiatal gyerekorvos anyja halála miatt Németországból visszatér Borsodba. A fiú apjával nevelkedett Pesten, míg bátyja anyjával vidéken. Mivel a fivérek közül ő lett orvos, ő örököli anyja után a gyerekorvosi praxist. Úgy dönt, amíg túlad az örökségen, Magyarországon tölt néhány hetet. Ez alatt kénytelen tisztázni magában az anyjával való viszonyát, és szembenézni azzal, hogy valójában mit is örökölt meg mikor rámaradt a magyar vidék gyógyításra váró lakossága.

Schwechtje Mihály 2018-ban a hazai mozikban bemutatott két filmje után, melyeket ő írt és rendezett, most a színházban mesél a mai Magyarországról. Az Aki bújt, aki nem című rövidfilm egy mélyszegény magyar faluban történő gyerekkereskedők tevékenységét mutatta be, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod című első nagyjátékfilmje pedig a mai tinédzserek érzelmeibe, szorongásaiba adott betekintést. Az örökség a rendező saját színdarabja, amiben egy külföldről hazatérő fiatal gyerekorvos azzal szembesül, hogy az egykori gyerekorvos anyjának körzetében a hagyományos értékek, mint a tisztesség és az emberség, érvénytelenek.

Szereplők: Polgár Csaba, Gergely Katalin, Molnár Gusztáv. Író, rendező: Schwechtje Mihály. Dramaturg: Németh Gábor. Látvány és jelmeztervező: Torma Mária. Technikus: Nagy József. Produkciós vezető: Gulyás Dóra, Petrovits Genovéva. Bemutató: 2019. február 28. 20.00, Jurányi Ház.