Budaörsön a Vénusz Bálint Andrással és Gyabronka Józseffel

2019 február 16. szombat, 9:05

A Budaörsi Latinovits Színház és az Orlai Produkció közös előadását február 16-tól láthatják a Budaörsi Latinovits Színházban.

Őri Rózsa, Török Tamara, Takács Katalin, Brasch Bence / Vénusz - olvasópróba / Fotó: Pénzes Kristóf

Őri Rózsa, Török Tamara, Takács Katalin, Brasch Bence / Vénusz – olvasópróba / Fotó: Pénzes Kristóf

Az alkotók ajánlója:

Történetünk testről és lélekről szól, színészekről és civilekről (a színészek hívják így a nem-színészeket), színházról és hírnévről – továbbá magáról az életről, ami, mint tudjuk, szexuális érintkezés útján terjedő, gyógyíthatatlan, halálos nyavalya. De, még mielőtt kórlapunk végére pont kerülne, az élet számtalan érdekességet terít elénk. Ilyen például a szerelem – és ilyen az öregedés is; de talán az a legérdekesebb, hogy utóbbi olykor nem vet gátat előbbi elé.

Gyabronka József, Bálint András, László Lili / Vénusz - olvasópróba / Fotó: Pénzes Kristóf

Gyabronka József, Bálint András, László Lili / Vénusz – olvasópróba / Fotó: Pénzes Kristóf

Főhősünk – egye fene, nevezzük így – egy testben öreg, lélekben örökifjú színész, akihez egy szép napon beállít egy testben fiatal, lélekben kissé agyonstrapált lány; és, ahogy az ilyenkor lenni szokott, azonnal minden a feje tetejére áll. A színészt megszédíti a szerelem – és egy-két, ezzel összefüggésben leadott ökölcsapás; a lányt megszédíti a hírnév és a csillogás esélye; vagyis adva lenne minden a totális és visszavonhatatlan katasztrófához – de ez nem egy ilyen történet…

Takács Katalin / Vénusz - olvasópróba / Fotó: Pénzes Kristóf

Takács Katalin / Vénusz – olvasópróba / Fotó: Pénzes Kristóf

Ahhoz túl szelíd, túl bölcs, és, főként, túl önironikus. Olyan, mint a színház és a színészek – legalábbis amilyennek látni szeretnék magukat; és olyan, mint maga az élet, illetve az életnek lennie illene.

Gyabronka József, Bálint András, László Lili / Vénusz - olvasópróba / Fotó: Pénzes Kristóf

Gyabronka József, Bálint András, László Lili / Vénusz – olvasópróba / Fotó: Pénzes Kristóf

Azért persze az sem véletlen, hogy a címében minden antik istenek legfélelmetesebbikét idézi meg, akihez képest Mars, a hadisten egy kisfiú a homokozóból, Jupiter, a főisten, legfeljebb regionális középvezető, a bölcs Minerva pedig buta liba: ő az, aki nélkül így-úgy ellennénk, sőt, talán nyugodtabban is élnénk, csak magunk sem tudnánk, hogy minek. A neve Vénusz.

Bálint András, László Lili / Vénusz - olvasópróba / Fotó: Pénzes Kristóf

Bálint András, László Lili / Vénusz – olvasópróba / Fotó: Pénzes Kristóf

Szereplők: Bálint András, László Lili, Gyabronka József, Takács Katalin, Brasch Bence. Plakát grafika: Csáfordi László. Díszlet: Cziegler Balázs. Jelmez: Szakács Györgyi. Dramaturg: Török Tamara. A rendező munkatársa: Őri Rózsa. Rendező: Deák Krisztina. Az előadás a Budaörsi Latinovits Színház és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében jött létre.