Testvérképek – Történetgyűjtési akciót indít a Láthatáron Csoport

2019 február 16. szombat, 10:20

A Láthatáron Csoport színházi és társadalmi kutatási projektet indít a Kincses Réka írásából készült A megmentő című darabja nyomán. A beérkezett írásokat megszerkesztik, majd felolvasóesteket rendeznek belőlük. Az első est március 8-án lesz Zoltán nap címmel a Magvető Caféban. 

A megmentő / Fotó: Láthatáron Csoport

A megmentő / Fotó: Láthatáron Csoport

A Láthatáron Csoport felhívása:

A testvértörténetet feldolgozó előadás utáni beszélgetésekből az derült ki, hogy mindenkinek az életét, sorsát alapvetően határozzák meg a testvéréhez, testvéreihez való kötődései, illetve a testvér hiánya. Az emberek önmaguk identitásának meghatározásakor gyakrabban alapoznak a testvérükhöz való viszonyukra, mint a szülővel való azonosulásra vagy ellenazonosulásra. A szülőknek és a környezetnek persze nagy szerepe van a személyiség kialakulásában, de ez sok esetben dominánsan a testvérviszony közvetítésével történik. Például, ha a szülők túlságosan, vagy túl kevéssé szólnak bele a gyerekek közti rivalizálás folyamatába.

Számos, szakértőinknek és nézőinknek köszönhető felfedezésünket szeretnénk bővíteni egy történetgyűjtési akcióval, majd megmutatni ezeknek a történeteknek a jelentőségét, az azonos sorsmintázatokat, az eltérőeket, a transzgenerációs szerepminták jelentőségét, a szerepkényszerekből való kitöréseket, a drámákat és a csodákat is. Testvértörténeteket gyűjtünk tértől, időtől függetlenül, bármilyen korú, az ország, illetve a világ bármely szegletében élő embertől. Akár írásban, akár szóban. Írásban maximum 4000-4500 karakter terjedelemben az artnersisso@yahoo.com címre kérjük. Illetve ugyanezen a címen Artner Szilvia projektvezetővel lehet konzultálni és megbeszélt időpontban egy interjú keretében megosztani a történetet. Személyes konzultációk A megmentő című előadások után a Magvető Caféban lesznek rendszeresen.

A beérkezett írásokat megszerkesztjük, majd felolvasóesteket rendezünk belőlük, amelyek során közösen ünnepeljük meg a testvéri szeretetet, saját szertartásokat kialakítva, színházi játékokkal. Akár saját maga is felolvashatja a történetét, aki szeretné. Hosszútávon pedig egy előadást és egy kiadványt szeretnénk szerkeszteni belőlük, de az oldalunkon is szeretnénk közzétenni néhányat. Természetesen anonim módon kezeljük a szövegeket, ha nem kéri a szerző külön, hogy megnevezzük, illetve nem engedélyezi, hogy megnevezhessük.

Az első est 2019. március 8-án lesz Zoltán nap címmel a Magvető Caféban. Ekkor nők szempontjából hallhatjuk a bármilyen nemű és számú testvérről szóló, valamint egyke sztorikat és azokat tesszük közzé, amelyek 2019. március 1-ig beérkeznek. A későbbiekben lesz még fiútestvérekkel, különböző nemű tesókkal és egykékkel foglalkozó est is. Természetesen ikrek, féltestvérek, mostohatestvérek, testvérpótló unokatesók történeteit is várjuk. Az írás, a közlés módja pedig szintén sokféle lehet. Lehet egyszerűen leírni a viszonyt a kezdetektől máig, vagy visszafelé az időben, a jelentősebb fordulópontok mentén. Lehet egy különleges, esetleg családi esemény kapcsán elmondani, visszaemlékezve. Lehet egy testvérek közti konfliktusból kiindulni, lehet a szülőket megkérdezni, vagy barátokat arról, hogyan láttak minket és azt is beleszőni. Minden érdekes és tanulságos lehet mások számára. Vagy egyszerűen lehet csak leírni a családfát, a szülők, a nagyszülők testvéreinek a sorsát elmesélve és elhelyezni benne magunkat.

Bővebb információt ide kattintva talál.