A mélyben – Nyílt próba Ascher Tamással az Örkényben

2019 február 19. kedd, 9:01

Március 16-án, szombaton 12 órától tekinthető meg az Örkény Színház új, most készülő produkciójának, M. Gorkij: A mélyben (Éjjeli menedékhely) című darabjának nyílt próbája. Az előadást Ascher Tamás rendezi, a bemutató április 13-án lesz.

Ascher Tamás / Örkény Színház: A mélyben - olvasópróba / Fotó: Horváth Judit

Ascher Tamás / Örkény Színház: A mélyben – olvasópróba / Fotó: Horváth Judit

A próbára az Örkény Színház jegypénztárában 2019. február 8-tól vásárolhatók jegyek, 500 Ft-os áron. A helyek korlátozott száma miatt jegyeket nem tudunk félretenni. A nyílt próbát a színház pártolói ingyen tekinthetik meg. A regisztrációt követően nekik garantált helyük van ezen a napon az Örkény nézőterén.

Ajánló a darab elé:

„Járatom a Grazsdanyin című újságot; az utolsó szám idegbetegnek nevezi Gorkijt, és a darab sikerét is a közönség gyenge idegzetével magyarázza. Nem ismerek valakit, aki oly kevéssé lenne idegbeteg, mint Gorkij! A siker után persze hosszú ideig a gyűlölet és az irigység hullámával kell majd szembeszállnia. Sikerrel kezdte – és ezt nem bocsájtják meg ezen a világon.”
(Csehov levele feleségének, 1903. január 14.)

Egy tucatnyi ember él összeszorulva. Kötekednek, kiabálnak, kornyikálnak – próbálják betapasztani a fülüket, hogy ne hallják se a másikat, sem önmagukat. Az irritált létezésben minden perc elviselhetetlennek, minden alak menthetetlennek tűnik, amíg be nem lép egy vándor: Luka bottal és batyuval. Új szólam a ricsajban. Míg a lakók durvák és nyersek egymással, ő vigaszt, reményt és a megváltás ígéretét prédikálja azoknak, akik előtt mintha minden ajtó bezárult volna. Szelídsége e körben mégis tovább provokál. Hogy szavait meghallják vagy eleresztik a fülük mellett, az mindenkinek saját döntése.