Szerelmi négyszög két színészre – Kurta Niké és Egger Géza szereplésével készül a Rebeka

2019 február 23. szombat, 7:00

Szabó Borbála Rebeka című darabját Kurta Niké és Egger Géza szereplésével, Balogh Attila rendezésében mutatja be március 2-án a B32 Galéria és Kultúrtér.

Egger Géza, Kurta Niké / Rebeka - próba / Fotó: B32 Galéria és Kultúrtér

Egger Géza, Kurta Niké / Rebeka – próba / Fotó: B32 Galéria és Kultúrtér

Ajánló a darab elé:

Dr. Tamás Attila fiatal sztárpszichológus izgalmas, szakmailag is színvonalas előadásaiért az egész ország rajong. Az élete is tökéletesnek látszik: gyönyörű felesége épp most várja az első kisbabájukat, a kis család rendszeres szereplője a magazinoknak. Minden szép és csillogó.

Egyetlen gyenge pontja van csak, az egyik páciense: Márta. Ez a borderline szindrómával küzdő szürke, fárasztó, jelentéktelen nő Attila szakmai kudarca. Semmilyen eredményt nem tudott nála elérni a hosszú terápia során, de elküldeni sem sikerül, mert Márta mindig visszatér, mint a bumeráng. Folyton panaszkodik, sajnáltatja magát, éjszakánként telefonon hívogatja Attilát és öngyilkossággal fenyegetőzik. Kezelhetetlennek tűnik a helyzet.

Kurta Niké / Rebeka - próba / Fotó: B32 Galéria és Kultúrtér

Kurta Niké / Rebeka – próba / Fotó: B32 Galéria és Kultúrtér

Egy alkalommal, amikor Attila hipnózist alkalmaz Mártánál, váratlan dolog történik. Valaki más ébred fel, mint aki távozott, a páciens eddig rejtőzködő másik személyisége: Rebeka. Attilát lenyűgözi a csodálatos illúzió. Megtévesztésig hasonlít egy valódi emberre: tud szeretni és lehet őt szeretni. Vonzó, kedves, merész, játékos, kegyetlen. Egyszer elveszett kislányhoz hasonlít, máskor démonian csábító nőhöz – de mindenben ellentéte Mártának. Az orvosi etika természetesen azt diktálja, hogy a páciens gyógyulása érdekében Attila semmisítse meg Rebekát, de ez a küldetés egyre lehetetlenebbnek tűnik. Soha életében nem vonzotta ennyire senki, mint ez a lány – aki tulajdonképpen nem is létezik.

A hús-vér férfi szenvedélyes viszonyba keveredik egy beteg elme által kreált személyiségrésszel. Valóság és képzelet kezd végzetesen összekeveredni. Márta tudomást szerez róla, mi zajlik „a háta mögött”, és féltékenyen tombol, követeli Rebeka azonnali elpusztítását, fenyegetőzik, és amikor nem teljesül rögtön a kérése, akkor bosszúból kész romba dönteni a pszichológusa valódi életét: elárulja a feleségének, hogy szeretője van. Úgy tűnik, Attila élete összeomlik. Vagy lehet, hogy csak most kezdődik?

Egger Géza / Rebeka - próba / Fotó: B32 Galéria és Kultúrtér

Egger Géza / Rebeka – próba / Fotó: B32 Galéria és Kultúrtér

A darab szokatlan alaphelyzetben mutatja meg életünk nagyon is szokványos helyzeteit és nagy kérdéseit. Bele lehet szeretni valakibe, aki nem létezik? (Miért, a szerelem talán létezik?) Ki a beteg és ki egészséges? Mi a valóság, mi a képzelet? És melyik a szebb? Mit jelent, hogy személyiség? Lélek? Mit jelent élni?

A Rebeka egy szerelmi négyszög története. Három szereplővel. Két színészre.

Kurta Niké / Rebeka - próba / Fotó: B32 Galéria és Kultúrtér

Kurta Niké / Rebeka – próba / Fotó: B32 Galéria és Kultúrtér

Szabó Borbála:
REBEKA
bemutató: 2019. március 2. 19.00
B32 Galéria és Kultúrtér
Budapest, Bartók Béla út 32.

Játsszák: Kurta Niké, Egger Géza
Rendező: Balogh Attila
Producer: Ridzi Gábor
Hybrid Művészeti és Kulturális Nonprofit Kft.