1 brit, 2 amerikai 12 éve együtt – Utoljára látható a Story Room

2019 február 26. kedd, 14:39

Ennél közelebb nem is lehetett hozni  Budapesten az angol kamaradarabok színházi világát. Ben O’Brien, Andrew Hefler és Alexis Latham 12 éve viszik  színpadra improvizációs darabjukat, a Story Roomot. A darabot legelőször a Merlinben láthatta a közönség, de bemutatták Pécsett, Szombathelyen és Dunaújvárosban is. Most ez a sorozat szakad meg Ben Távol-Keletre költözésével.

A legendás darabra legalább két dolog miatt érdemes jegyet váltani: az egyik maga a nyelv, az eredeti angol élménye; a másik a színházi légkör, amit ez a három színész megteremt.  Játszanak a szöveggel, játszanak a közönségtől előzetesen begyűjtött szavakkal és tárgyakkal, játszanak a térrel, de legfőképp játszanak az érzelmeinkkel. Szórakoztató, drámai és zenés pillanatok váltják egymást a történetben, amely minden előadás során változik, hiszen a színészek részben az improvizációra alapoznak. A darab különböző történetekből tevődik össze, melyek egyszerre távolodnak és közben közelednek egymáshoz. Hogy jutunk el az ablakunk alatt az általunk felkínált ételekből válogató hajléktalantól addig, hogy egyik barát lelövi a másikat, mert az nem adta vissza az óráját? Vagy egy apától, aki sztriptíz bárba viszi fiát egy vak férfiig, aki azért vesztette el a látását, mert önmagát nem találja?!

A rendező, Alexis Latham improvizációs technikája főként tárgyak különféle jelentéssel való felruházásán és ezek a darab során való megtartásán, valamint mítoszokból és fontos eseményekből való történetalkotáson alapul. Ezekből alakul ki, hogy a kapcsolatok jelenetekben mikor válnak történetté.

Az utolsó két előadás március 5-én 19.30-kor, valamint április 4-én 20.00-kor lesz látható a Jurányi Produkciós Inkubátorházban.

Fotó: Brozsek Niki