Hegedűs D. Gézával és Vecsei H. Miklóssal készül a Tizenkét szék a TRIP Hajón

2019 március 04. hétfő, 7:00

Ilja Ilf és Jevgenyij Petrov 1928-ban megjelent szatirikus regényének színpadi változatát április 17-én mutatják be Magács László rendezésében.

Tizenkét szék - olvasópróba / Fotó: Kiss Zsuzsanna

Tizenkét szék – olvasópróba / Fotó: Kiss Zsuzsanna

Ajánló a darab elé:

„Az ég már lángolt a világító reklámoktól, amikor a város utcáin egy fehér lovat vezettek végig. Ez volt az egyetlen ló, amely a vaszjuki szállítási eszközök gépiesítése után megmaradt. Külön rendelettel Huszár névre keresztelték át, jóllehet kanca volt egész életében.”

Hegedűs D. Géza / Tizenkét szék - olvasópróba / Fotó: Kiss Zsuzsanna

Hegedűs D. Géza / Tizenkét szék – olvasópróba / Fotó: Kiss Zsuzsanna

Klavgyija Ivanovna nem számított infarktusra. Ám amikor mégis kopogtat a vég, az öreg Madame megvallja vejének, Ippolit Matvejevicsnek, hogy a szovjethatalom elől egy régi ülőgarnitúra tizenkét székének egyikébe rejtette el a családi briliánsokat. Ippolit a székek nyomába ered. Miközben szeme előtt a hajdani szép napok lebegnek, amikor még nemesi marsallként masírozott a cár oldalán, az utcákon már épül a szocializmus – ha más nagyon nem is. A kincs szaga Ippolithoz vonzza a vállalkozó szellemű papot, Fjodor atyát és a jóképű szélhámost, Osztap Bendert.

Rába Roland / Tizenkét szék - olvasópróba / Fotó: Kiss Zsuzsanna

Rába Roland / Tizenkét szék – olvasópróba / Fotó: Kiss Zsuzsanna

A hajsza tizenkét, nyomokban oroszos dalban bomlik ki a TRIP Hajó „Szöveg és Zene” sorozatában. A zenéről a játszó színészek és muzsikusok gondoskodnak, akik fel is vették az Ilfpetrov nevet. Semmi kétségünk ne legyen: a bemutatóra verbuvált csapat hamarosan világhódító útra indul.

Tizenkét szék - olvasópróba / Fotó: Kiss Zsuzsanna

Tizenkét szék – olvasópróba / Fotó: Kiss Zsuzsanna

A Tizenkét szék Ilja Ilf és Jevgenyij Petrov 1928-ban megjelent szatirikus regénye. Főhőse Osztap Bender, aki megjelenik a szerzőpáros Aranyborjú című művében is. A kalandregényben egy bútorgarnitúra egyik darabjába rejtett drágakövek után folyik a hajsza. Kincsvadászat, amelyet Ippolit Matvejevics indít megboldogult anyósa, Klavgyija Ivanovna székei után, amelyek valamelyike a családi briliánsokat rejti. Vele párhuzamosan Fjodor atya is keresi a székeket. Ippolit Matvejevicsnek azonban segítsége is akad a „Nagy Kombinátor”, Osztap Bender személyében, aki 50% részesedés fejében minden ravaszságát a keresés szolgálatába állítja.

A TRIP, a Budapesti Tavaszi Fesztivál és az Ilfpetrov Zenekar előadása

Vecsei H. Miklós / Tizenkét szék - olvasópróba / Fotó: Kiss Zsuzsanna

Vecsei H. Miklós / Tizenkét szék – olvasópróba / Fotó: Kiss Zsuzsanna

Ilf/Petrov – Ratkóczi/Závada:
Tizenkét szék

Játsszák:
Hegedűs D. Géza, Vecsei H. Miklós, Rába Roland, Láng Annamária, Bodóczy Zoltán

Gitár Ratkóczi Huba; Basszusgitár Kolozsi Péter; Billentyűs hangszerek Oláh Bence; Dob Porteleki Áron

Szöveg Vecsei H. Miklós
Dalszöveg Závada Péter
Zene Ratkóczi Huba
Dramaturg Divinyi Réka
Díszlet Bartos Letícia
Jelmez Nagy Fruzsina
A rendező munkatársa Kónya Klára
Rendező Magács László