A szőke ciklon 100. előadását ünnepelték a Játékszínben

2019 március 13. szerda, 14:33

A Játékszín Rejtő-adaptációját 100. alkalommal láthatta a közönség március 12-én. A szőke ciklon Szente Vajk rendezésében a 2015. augusztus 14-i bemutató óta gazdagítja a Teréz körúti színház repertoárját.

A szőke ciklon / Fotó: Juhász G. Tamás, Játékszín

A szőke ciklon / Fotó: Juhász G. Tamás, Játékszín

A Játékszín ajánlója:

Szente Vajk nem csak rendezőként, hanem társíróként is jegyzi A szőke ciklon című produkciót. A premier előtti nyilatkozata szerint a darab kerettörténetét Rejtő Jenő írói módszerének érdekessége ihlette, azaz, hogy regényeit gépírónőknek diktálta. Az alkotómunka hevében az író és a lányok között több alkalommal is romantikus kapcsolat szövődött, sőt, előfordult, hogy az illető hölgyet elvette feleségül. Ezzel az emblematikus diktálással kezdődik a színdarab, melynek folytatásában az épp költözködő gépírókisasszony lakásában megjelenő ismerősök, rokonok el is játsszák a néző szeme láttára megszülető Rejtő-regény kalandos fordulatait.

A Játékszín előadásának címszerepét, gépírókisasszonyát és további számos női figuráját Földes Eszter alakítja, a fékezhetetlen tempót diktáló írót és még más férfiakat Őze Áron, mellettük pedig sok-sok szerepben Csonka András, Szerednyey Béla, Kerekes József és Pusztaszeri Kornél látható. Öt színész huszonöt figurát alakít, a pergő cselekményt pedig Gulyás Levente dalai festik alá a szerző kíséretével.

Fotó: Juhász G. Tamás, Játékszín

Fotó: Juhász G. Tamás, Játékszín

“A színházak kínálatában a vígjátékok túlnyomó részét elsősorban angolszász szerzők jegyzik. Természetesen a Játékszín repertoárján lévő komédiák között is sorjáznak a külföldi alkotók, Rejtő azonban üdítő és fontos kivételt képez ebben a sorban. A hazai szerzők hagyatéka érték. A szőke ciklon közönségsikere alapján Szente Vajk bizonyította hozzáértését, így neki köszönhetően kortárs magyar vígjátékot mutathatunk be májusban” – mondta Bank Tamás igazgató.

A szőke ciklon továbbra is látható a Játékszínben Bátonyi György díszletében, a jelmezeket Kovács Yvette Alida tervezte.