Monodráma készül Lukács Sándorral

2019 március 14. csütörtök, 9:03

Múlt héten tartották meg a Kaddis a meg nem született gyermekért olvasópróbáját a Vígszínházban.

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

A regényt Lukács Sándor tolmácsolja a Házi Színpadon április 6-án és 7-én 19.30-tól. Az előadással Kertész Imre Nobel-díjas író emléke előtt tisztelegnek.

Kertész a Kaddisban gyönyörű, költői monológ során arra a felismerésre jut, hogy lehetetlen egy olyan világban gyermeket vállalni, ahol át kellett élni a holokauszt borzalmait. Így válik a saját múltunk mély és pontos elemzése a jövőnk lehetetlenségének felismerésévé.

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

“A gyermek: a jövő. A meg nem született gyermek: a jövőtlenség bevallása. Mert a történelem démonikus személytelenségét mindig az egyes ember élete, szenvedései teszik szembetűnővé. És lehet sors a sorsvesztés, és lehet jövő a jövő elveszítése is. A Kaddis a meg nem született gyermekért egy végletes, halálos pontosságra törekvő tudat ön- és történelemanalízise. Egy ember beszél arról, mi történhet azzal, akivel megtörtént a század botránya. De vallomása oly mély, hogy megértjük, ami vele történt, bármely totalitárius államban bármikor megeshet” – olvasható a kötet ajánlójában.

A bemutatót a Házi Színpadon tartják április 6-án.