Nyílt óra, kulisszatitkok, improvizáció – Bábszínházi Világnap a Színművészetin

2019 március 19. kedd, 19:08

Március 21. nem csak a csillagászati tavasz kezdete, hanem a bábszínházak ünnepe is.

A bábszínházi világnapot a nemzetközi bábművész-szövetség, az UNIMA kezdeményezésére 2003 óta tartják meg. 2014-ben a magyar nyelvű bábosok első alkalommal, hagyományteremtő céllal, a határon innen és túl a műfaj sokszínűségét szokatlan körülmények között mutatták be. Ezen a napon több, mint 20 településről több mint 40 társulat, csoport, szakmai szervezet ünnepelte együtt a bábszínházi világnapot, hogy megmutassák: a báb a sokszínűség, a határtalan fantázia szinonimája, nem korosztály, hanem műfaj.

2019-ben a Színház és Filmművészeti Egyetem is csatlakozik a programsorozathoz. A másodéves bábszínész osztály (osztályvezető tanárok: Ellinger Edina, Meczner János) 13.30 és 15 óra között egy nyílt óra keretében szeretnék közelebb hozni az érdeklődőkhöz A báb műfaját. A téma a báb és a mozgató viszonya a bunraku bábtechnika alkalmazása során. A hallgatók megmutatják hogyan lehet három ember közös munkájával életre kelteni egy bábfigurát, majd személyiséggel felruházni azt, hogy kapcsolatot teremthessen a saját mozgatóival.

Mindezt improvizációkon keresztül láthatják az érdeklődők, mert igen, bábbal is lehet improvizálni. A nyílt óra keretében arra is lehetőséget biztosítanak az alkotók, hogy a nézők ötletei alapján újabb és újabb szituációkba helyezzék szereplőiket az „itt és most” jegyében.