A Hábetler család 100 éve – Bemutatták a Rozsdatemető 2.0-t a Katonában

2019 március 19. kedd, 7:00

Fejes Endre Rozsdatemető című regényének különleges újra- és továbbgondolt adaptációját mutatta be a Katona József Színház. Máté Gábor kérésére Tasnádi István a Hábetlerek első ötven évének történetét belesűrítette a darab első felvonásába, a második felvonás pedig a következő ötven évről szól. A produkció az idei POSZT versenyprogramjába is bekerült.

Szirtes Ági, Bezerédi Zoltán / Katona József Színház: Rozsdatemető 2.0 / Fotó: Dömölky Dániel

Szirtes Ági, Bezerédi Zoltán / Katona József Színház: Rozsdatemető 2.0 / Fotó: Dömölky Dániel

Fejes Endre a Rozsdatemetőben egy nyolcadik kerületi család életét mutatja be az első világháborútól a hatvanas évek elejéig. Tanácsköztársaság, fehérterror, Horthy-korszak, újabb világháború, Rákosi-korszak, ’56… és közben a család tagjai élik az életüket: házasodnak, gyerekeik lesznek, azok szerelmesek lesznek, és nekik is lesznek gyerekeik… A mindenkori gyerekek történetét a történelem nagy eseményei, a szülők bűnei, a szűkös lehetőségek határozzák meg.

Tasnádi Bence, Rujder Vivien / Katona József Színház: Rozsdatemető 2.0 / Fotó: Dömölky Dániel

Tasnádi Bence, Rujder Vivien / Katona József Színház: Rozsdatemető 2.0 / Fotó: Dömölky Dániel

Az előadás nem ötven, hanem száz év történetét meséli el: Tasnádi István továbbírta Fejes Endre darabját, így egészen a kétezres évek elejéig nézhetünk „alulnézetből”, a család újabb és újabb generációinak életén keresztül a régmúlt és a közelmúlt Magyarországára, sorsfordító történelmi pillanataira, a rohanó huszadik századra.

Katona József Színház: Rozsdatemető 2.0 / Fotó: Dömölky Dániel

Katona József Színház: Rozsdatemető 2.0 / Fotó: Dömölky Dániel

Tasnádi István a Rozsdatemetőről:

“Máté Gábor keresett meg azzal, hogy van egy regény, ami őt régóta foglalkoztatja, és keresi rajta a fogást. Neki ez egy fontos szöveg a kamaszkorából, emlékszik, hogy mekkora siker volt ez akkoriban. A Rozsdatemető valóban egy legendás könyv, amit nem sokkal a megjelenése után színpadra is vittek, ám évtizedek óta nem volt színházi bemutatója. Azt is mondta, hogy mennyire jó szerepek vannak benne, például Szirtes Áginak Pék Mária, de úgy érzi, hogy így nem lehet mit kezdeni vele, kellene egy nagy ötlet, amitől az anyag idekerül a mába, hogy ne egy poros féltörténelmi merengés legyen, hanem egy jelenidejű és érvényes valami.

Péter Kata, Kovács Lehel / Katona József Színház: Rozsdatemető 2.0 / Fotó: Dömölky Dániel

Péter Kata, Kovács Lehel / Katona József Színház: Rozsdatemető 2.0 / Fotó: Dömölky Dániel

Engem a kutatás közben végig az foglalkoztatott, hogy a Hábetlerek, akik átélték ezt az ötven évet, hol vannak ma a társadalomban? Hiszen a státuszuk is állandóan változott. Most merre van ez a réteg? Mi van azokkal a barakkházakkal, bérházakkal? Le lettek dózerolva, aztán lakópark lett a helyükön? Luxus, wellness, Corvin negyed? Mi van ezekkel az emberekkel? Ugyanúgy nyomorognak, a lét perifériáján vannak? Vagy pont magukra találtak, és nagyvállalkozók lettek, ma befolyásos emberek? Esetleg ők vezetik az országot? Bedobtam, hogy gondolkozzunk el ezen. Gábornak ez a koncepció nagyon megtetszett, és innentől kezdve más irányt vettek a beszélgetések. A következő lépés már az volt, hogy fölraktam egy lehetséges történetet, hogy mi történik a Hábetler családdal a következő 50 évben” – mondta Tasnádi István.

Rajkai Zoltán / Katona József Színház: Rozsdatemető 2.0 / Fotó: Dömölky Dániel

Rajkai Zoltán / Katona József Színház: Rozsdatemető 2.0 / Fotó: Dömölky Dániel

Kritikus szemmel az előadásról:

“Érezhető a várakozás a szünetről visszatérő közönség körében. Amit eddig láttunk, a megidézni kívánt száz év első felét, s vele a regény cselekményét, ismerjük, olvastuk, sokszor végiggondoltuk már. De mi lesz most? Ez a kissé káráló, de mégis emelkedett, letisztult balladai stíl nem érvényes még a mi életünkre, ez folytathatatlan. Ki mer bennünket egy újabb zárt szerkezetű történeten belül lefesteni? A helyzetekből kimaradó, hol itt, hol ott hümmögő kétharmad csalódott lesz, s magába fordul. De megkönyörülnek rajtunk. Egyrészt megszaporodnak a poénok, másrészt észrevétlenül csúszunk bele a már megszokott honi káosz különböző fokozataiba, s már együtt vagyunk, együtt nevetünk, aztán együtt némulunk el. Együtt tudjuk, hova jutottunk, s most kénytelenek vagyunk fel is ismerni, hogy igen, mindezt együtt tudjuk. Ez egyszerre lesújtó és felemelő érzés. Megoldás – nincs. Akiket látunk, nem tűnnek olyannak, mint akik változtatni tudnának a sorsukon. Ők azok, akik tényleg alulnézetből élik meg a történelmet. A néptáncos-író-szociográfus László Bencsik Sándor 1973-ban megjelent könyvét (Történelem alulnézetből) szepegő meghatottsággal olvasta anno az értelmiség, aztán akkor is maradt minden a régiben.” (Gabnai Katalin, Revizor)

Katona József Színház: Rozsdatemető 2.0 / Fotó: Dömölky Dániel

Katona József Színház: Rozsdatemető 2.0 / Fotó: Dömölky Dániel

Rozsdatemető 2.0 – A Hábetler család 100 éve
Dráma 1 + 1 részben

Írta: Fejes Endre – Tasnádi István

Szereplők: Bezerédi Zoltán, Vizi Dávid, Szirtes Ági, Péter Kata m.v., Rujder Vivien, Kovács Lehel, Mészáros Béla, Elek Ferenc, Kiss Eszter, Szacsvay László, Mészáros Blanka, Tasnádi Bence, Bodnár Erika, Ujlaki Dénes, Dankó István, Rohonyi Barnabás e.h., Rajkai Zoltán, Czvikker Lilla e.h., Takátsy Péter, Fullajtár Andrea, Lengyel Benjámin e.h.

Díszlet: Cziegler Balázs. Jelmez: Füzér Anni. Világítás: Lohár Antal. Zene: Dargay Marcell. Súgó: Héricz Anna. Ügyelő: Valovics István. Dramaturg: Török Tamara. Asszisztens: Fejes Vera. Rendező: Máté Gábor.