“Oroszországban nem könnyű az élet” – Bemutatta a Karamazov fivéreket a Spirit Színház

2019 március 29. péntek, 15:41

Március 26-án mutatták be a Karamazov fivéreket a Spirit Színházban a Nemzeti Színház fiatal, Kaposváron végzett színművészeinek közreműködésével. Mészáros Martin, Szép Domán és Karácsony Gergely a három testvért alakítja, édesapjukat pedig a színház alapító igazgatója, Perjés János jeleníti meg. A regény színpadi változata Nagy Márk rendező munkája.

Karamazov fivérek / Fotó: Spirit Színház

Karamazov fivérek / Fotó: Spirit Színház

Oroszországban nem könnyű az élet. A háborúk és a cári fényűzés egyre nehezebb helyzetbe sodorja a vidéki kisváros lakóit. Fjodor Karamazov, a város leghatalmasabb embere kitartásra buzdítja a népet. Közben fiai hazaérkeznek Moszkvából, hogy jogos örökségüket követeljék tőle. Karamazov ezt nem hajlandó kiadni, mondván, az orosz népnek szüksége van rá. Dmitrij kicsapongó magatartása egyre hírhedtebb lesz a városban. Ivan, a zseniális gondolkodó nyíltan bírálja a jelenlegi rendszert, aminek éppen apja az egyik működtetője. Közben a húszéves Aljosa békíteni igyekszik apját és bátyjait, de a helyzet, csakúgy az országban, mint a Karamazov családon belül, egyre jobban kezd elmérgesedni.

Karamazov fivérek / Fotó: Spirit Színház

Karamazov fivérek / Fotó: Spirit Színház

A történet középpontjában egy valós történet áll. Az 1800-as évek végén egy orosz kisváros egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb embere véres gyilkosság áldozata lett. Nem csupán egy korabeli krimi, hanem a mintegy harminc éven belül bekövetkező októberi forradalom egyik előszele is. Az átirat Dosztojevszkij regénye alapján és a forradalom előtti években publikált irodalom és tudósítások felhasználásával készült.

Szereplők: Perjés János, Szép Domán, Mészáros Martin, Karácsony Gergely, Herczegh Péter, Szász Júlia, Hermányi Mariann. Színpadra alkalmazta: Nagy Márk. Díszlet-jelmeztervező: Szabó Luca. Rendezőasszisztens: Dávid Áron. Rendező: Nagy Márk.

Karamazov fivérek / Fotó: Spirit Színház

Karamazov fivérek / Fotó: Spirit Színház

További előadások:
2019 április 13. (szombat) 19:00
2019 április 21. (vasárnap) 15:00
2019 április 21. (vasárnap) 19:00