Vihar – A Szabadkai Népszínház vendégszerepel a József Attila Színházban

2019 március 29. péntek, 11:41

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata először vendégszerepel a Váci úton. Előadásuk Nádasdy Ádám fordításán alapszik. Hernyák György rendhagyó rendezését a színház „zenés koktélnak” titulálja. A kitaszítottság, gyűlölet, sorsszerűség és megbocsátás drámája nem csupán az eredeti szövegkönyvre támaszkodik, átemelt részleteket Shakespeare más drámáiból is.

Vihar / Fotó: Szabadkai Népszínház

Vihar / Fotó: Szabadkai Népszínház

A Szabadkai Népszínház oldalán Lénárd Róbert dramaturg így ajánlja az előadást:

„Shake it!
Asszem, a koktélra szokták mondani, mármint a fenn világló címet.

Namármost, A vihar az több értelemben véve is koktél (na, nem hűsítő piña colada). Merthogy A vihar már alapjáraton kicsit Shakespeare-összes.
Összegző cucc, a nagy tragédiák párlata, amely összeborul egy reneszánsz útirajz trópusi levegőegében a komédiák könnyedségével. Van idősödő-érett uralkodó, mint a Cymbelinben; van szerelmespár, mint a Romeo és Júliában; van tündér, mint a Szentivánéjiben; van vadember (a fene tudja, kinek a rokona ‒ a sírásóé-e vagy Edmundé, a Learből…); van egy halom árulás, amelyeknek nem árulom el az idézetjelölését, mert túl sok volna egy ekkora leheletnyi íráshoz.

Vihar / Fotó: Szabadkai Népszínház

Vihar / Fotó: Szabadkai Népszínház

Ugyanakkor más miatt is koktél a mi Viharunk (turmix is lehetne, de jócskán van benne alkohol). Merthogy a Shakespeare által természetes módon, bár valószínűleg tudat alatt belepakolt Shakespeare összes mellett azért Hernyák György rendező (a továbbiakban: a Hernyák) és jómagam is beleshake-eltük pár más dráma szövegét. Van itt Richárd, a harmadik, van itt Kleopátra, van itt Troilus és Cressida, na, meg pár sor arab költészet, egy kis Pascal, meg egy egészen pici Lénárd.
A színészek mondatait nem számolom, az változhat bemutatón innen és túl.

Szóval szigeti veszedelem sok kalanddal, kannibálok és vademberek, tündérek és szellemek ‒ és mégsem a Szentivánéji álom ez, mégsem habos-mosolygós mesedráma, hanem komoly politkrimi. Meg bosszúdráma is (a Hamletet majd’ elfeledtem).
Hernyák rendezésében pedig mindez élettel telik meg, zenét kap, fát és földet, meztelen testet és tocsogó alkoholt. Viccet Nádasdy Ádámtól kölcsönöz, ilyen nyelv, mint az övé, nincs is. Igen, az övé egy bónusz mix a keverőpohárban, szófacsarás, majd szórázás.

Shake it again, Will.”

Vihar / Fotó: Szabadkai Népszínház

Vihar / Fotó: Szabadkai Népszínház

A zenés és prózai koktél kedvelőit is várja március 29-én pénteken a József Attila Színház ezen a nem mindennapinak ígérkező Vihar előadáson.