Az élet mint olyan – 200. alkalommal játszották a Vígszínházban

2019 április 01. hétfő, 13:20

A múlt héten ünnepelték Az élet mint olyan 200. előadását, ami a Házi Színpad eddigi leghosszabb szériája.

 

Kern András, Kútvölgyi Erzsébet, Márton András / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Kern András, Kútvölgyi Erzsébet, Márton András / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Békésen alvó házaspár egy széles, nagy, hitvesi dupla ágyban. Az éjszaka közepén a férfi hirtelen felriad: roppant nyomást érez a mellén. Ez infarktus – gondolja – és akkor itt a vég. S itt a számvetés ideje. Úgy érzi elfecsérelte az egész életét, s szerinte mindennek fő oka a mellette alvó, szuszogó asszony, aki – most is! – ahelyett, hogy vele törődne, édesdeden mosolyog, és feltehetően nagyon kellemes dolgokról álmodik. A férfi ekkor tehetetlen dühében, elfelejtkezve előbbi halálfélelméről leborítja asszonyát az ágyról, majd bejelenti: elköltözik és új életet, új asszonyt keres, mielőtt még nem késő. Az elhatározás azonban mindig könnyebb, mint a végrehajtás…

A házaspár éjszakai, több menetes, sírni- és nevetnivaló élet halál harcáról szól Hanoch Levin izraeli szerző íróilag és színpadilag bravúros színdarabja. Az emberi párkapcsolatok olyan mély és igaz alaphelyzetéről beszél, amellyel legalább is egyszer nagyon sok férfi és nő szembesült, szembesül, vagy szembesülni fog élete folyamán. Levin az izreali drámairodalom és színház legnagyobb alakja rövidre szabott életében roppant intenzíven alkotott: 57 évig élt, 56 színdarabot írt, ezen kívül dalok, prózai művek, versek és jelentős színpadi rendezések őrzik meg nevét az utókornak.

Kern András, Kútvölgyi Erzsébet, Márton András / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Kern András, Kútvölgyi Erzsébet, Márton András / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Két nemzetközileg ismert alkotása közül az egyik a Csehov novellákból komponált színpadi szöveg, a Rekviem, az ő saját rendezésében a Tel Aviv-i Cameri Színház előadásában Budapesten is vendégszerepelt. Második kiemelkedő műve, Az élet mint olyan című tragikomédia, amelyet egyre több helyen játszanak szerte a világban. A magyar szöveg Parti Nagy Lajos átiratában az ellenállhatatlan humor és megrendítő tragikum végletei között egyensúlyoz. Az előadás vendégrendezője az izraeli Ilan Eldad, akinek több sikeres előadása is látható Budapesten.

Az előadás alapjául szolgáló szöveget Orbán Eszter fordította a dráma angol változatából. A darabot 2006. december 9-én mutatták be a Házi Színpadon. A szerepeket Kern András, Kútvölgyi Erzsébet és Márton András játssza.