80 nap alatt a Föld körül – Kuthy Ágnes rendezése a Budapest Bábszínházban

2019 április 05. péntek, 12:01

Jules Verne ikonikus történetében ez még 80 nap volt Mr Fogg szerint, ma már 36 nap is elég. A 80 nap alatt a Föld körül című darabot Kuthy Ágnes rendezte a Budapest Bábszínházban és 4 éven felülieknek ajánljuk.

Sosem volt még Verne regény a bábszínházban, a fordulatokban gazdag történet Phileas Fogg úrról, az előkelő londoni Reform Club hóbortos tagjáról szól, aki arra vállalkozik, hogy fogadásból 80 nap alatt körbe utazza a Földet.

A kalandos utazás sokak gyermekkori kedvence, így volt ezzel Gimesi Dóra dramaturg is, aki adaptálta a regényt.

Kuthy Ágnes rendező elmondta: “Verne egzotikus országokban játszódó története lehetőséget ad a sokszínű tájak, kultúrák, különböző nemzetiségű emberek (azaz állatok), a világ jellegzetes épületeinek bemutatására, amelyet a díszlet, a bábok és a zene is lekövet. Sok érdekességet megtudnak így a gyerekek. Bár az előadást 4 éven felülieknek ajánljuk, a rendező szerint a kiskamaszok is ugyanúgy élvezik majd a történet, amelynek látványvilágáért Rofusz Kinga felel, a zenéjét pedig Pirisi László írta.”

Phileas Fogg és inasa, Passepartout kalandokkal teli világ körüli útját számos különös figura forgatja fel: Fix felügyelő, aki végig a nyomukban lesz, mert azt hiszi, hogy egy bankrablóval van dolga, vagy az elhamarkodottan ítélő és konok Proctor ezredes. Izgalmakban nem lesz hiány: lekésett hajók, vérszomjas indiánok, tengeri viharok, utazás egy vad elefánton vagy épp léghajóval. Az egzotikus tájak ugyanakkor vicces találkozásokat is tartogatnak a két világutazó számára: a mindig higgadt antilop hölgy és antilop úr, a kínai csaposnő, a japán porondmester figurái mind-mind színesítik az izgalmas utazást. A főszereplőkön, Teszárek Csaba (Mr. Fogg), Tatai Zsolt (Passepartout), Kovács Judit (Auda hercegnő) és Hannus Zoltán (Fix felügyelő) kivételével minden színész – így Bánky Eszter, Beratin Gábor, Karádi Borbála, Kemény István, Radics Rita, Rusz Judit, Semjén Nóra és Szolár Tibor – 3-4 karaktert kelt életre.

Az előadás látványos animációit – amely a világ megannyi egzotikus tájára repíti el a nézőket – Takács Anikó készítette.

A 80 nap alatt a Föld körül a Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös program.

Fotók: Éder Vera