Minden gyerek jusson el színházba – de hova és mire?

2019 április 08. hétfő, 13:19

A Jó kérdés, a Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat sorozata áprilisban a fiataloknak, a gyerek és ifjúsági korosztálynak készülő előadásokat állítja fókuszba. Ezúttal is olyan alkotókkal beszélget Veiszer Alinda, akiknek a témában komoly tapasztalata van.

Egy színházi előadást általában a néző maga választja ki és maga vásárolja meg rá a jegyet. Egy gyerekelőadás esetében viszont a döntéshozó és a célközönség általában nem ugyanaz: a szülő vagy a pedagógus dönt arról – általában saját elvárásai, élményei alapján –, mit néz meg a kiskorú. De vajon különbözik-e a fiatal nézők, a pedagógusok és a szülők igénye és elvárásrendszere? Vannak-e tematikai, vizuális, zenei trendek és tabuk ezen a területen? Az iskolai kötelezők bemutatói automatikusan alkalmasak-e a 12-18 éves nézőknek?

Egyáltalán: különbözik-e egy gyerek- vagy ifjúsági előadás a felnőttelőadástól? Ha igen, hogyan fogjon hozzá egy felnőttszínház a gyerek- és ifjúsági előadások készítéséhez, hogyan illeszthetők be a repertoárba a gyerek- és ifjúsági előadások?

Ezekre, és hasonlóan izgalmas kérdésekre keresik a választ Hoffer Károly bábszínész–bábrendezővel, a Budapest Bábszínház tagjával, Pogány Judit színművésszel, az Örkény Színház tagjával és Vidovszky György rendezővel, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház tagjával. A beszélgetést ezúttal is Veiszer Alinda vezeti.

Az április 15-én 17 órakor kezdődő program helyszíne a Katona József Színház K:antinja.

A program ingyenes, támogatói az NKA és az MMA.